2020. augusztus 20., csütörtök

ÉLJEN AUGUSZTUS 26.50!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.08.20.


1979 augusztusában külső munkatársként dolgoztam a Ludas Matyinál. Ez (a fiatalabbak kedvéért) azt jelentette, hogy nem ott volt a munkahelyem, de a humoros hetilap már rendszeresen közölte az írásaimat. Mindez csak azért lényeges, mert bármennyire is csábító lenne állítani, szellemi termékként még részben sem volt közöm a képen látható rajzhoz.

Endrődi István készítette a karikatúrát. A képen nem látszik, de Pistának zseniális keze volt, Ludas haknikon sokszor szórakoztatta azzal a nagyérdeműt, hogy egyszerre két kézzel rajzolt. Karikatúrát bűn elmagyarázni, most sem az következik. Már csak azért sem, mert anélkül is látható, hogy az eladó hölgy a sok árváltozástól annyira megzavarodik, hogy az Éljen augusztus 20 feliratot is átjavítja.

Ebben az érdekesség, ha úgy tetszik, bátorság, hogy a politikának annak idején is voltak hívószavai. Akkoriban persze nem Brüsszelt, és a migránsokat kellett megállítani, hanem a határainkon begyűrűzni szándékozó inflációt. Mert azt hallottuk évtizedeken át, hogy megállítjuk a határokon az inflációt, nem hagyjuk begyűrűzni. Így is történt – egészen a hetvenes évek végéig, amikor kiderült, hogy ez mégsem olyan egyszerű. Az inflációt ideig-óráig fel lehet tartóztatni, de ha nagyon akar jönni, idővel – legalábbis részben – be kell engedni...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.