2020. augusztus 23., vasárnap

ÉS AKKOR MEGTUDTUK, SENKI SEM TUD ÚGY NYARALNI, MINT SZIJJÁRTÓ PÉTER

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.08.23.


Hiába volt Magyarországon rövid hetünk, a gazdaság a világban – és persze itthon sem – állt le. Megtudtuk például, hogy a magyar inflációnak Európa-szerte nincs párja, illetve azt is, hogy Szijjártó Péter úgy tud nyaralni egy állami pénzekkel kitömött oligarcha jachtján Horvátországban, hogy közben a dolgozószobájából posztol képeket a Facebookra. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

3,9 százalékosra nőtt a magyar infláció júliusban, ez a legmagasabb mutató az egész Európai Unióban – közölte a héten az Eurostat. Az EU-ban ugyanis mindössze 0,9 százalékos volt az áremelkedés és azért jöhetett ki ennyire alacsony szám uniós átlagban, mert esnek az energiaárak, itthon meg a „rezsicsökkentés” miatt azok nem változtak. Ezzel szemben itthon jól megdrágult a friss zöldség, a gyümölcs, de a párizsi is.

Nem ez volt az egyetlen meglepő adat, az is kiderült, hogy jól megszaladt az államháztartási hiány, már az éves hiánycél 589 százalékánál tartunk. Mindez pénzben kifejezve 2165 milliárd forint.

Ez ugyanakkor nem akadályozta meg a magyar államot abban, hogy harcjárművek gyártására közös vállalatot alapítson és a német Rheinmetallal és 698 milliárd forint értékű közös programot indítsanak, melynek keretében Magyarországon gyártják majd a Lynx gyalogsági harcjárműveket.

Azt is megtudtuk a héten, hogy mennyit ér, ha magyarországi átlagbérekről beszélünk: 19 megyéből 18-ban ugyanis kevesebbet visznek haza az országos átlagkeresetnél. Sokat mondó példa, hogy annyit, amennyit 2020 első negyedévében egy átlagos szabolcsi keres – nettó 176 445 forintot –, 2011 első negyedévében, vagyis kilenc évvel ezelőtt keresett egy átlagos fővárosi lakos.

De nem csak a fizetésekben van óriási különbség: a nyilvántartott álláskeresőknél több mint hatszoros a különbség a legrosszabb és a legjobb helyzetben lévő megyék között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.