2020. augusztus 6., csütörtök

FELVETTÉK A GYEREKET? ÍGY SZÁMOLJ A CSALÁDI PÓTLÉKKAL! - A SZÜLŐKNEK KELL LÉPNIÜK A MAGASABB ÖSSZEGÉRT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.06.



Az érettségi után már nem jár a családi pótlék, és a családi adókedvezménynek is búcsút mondhatunk. De ha továbbtanul a gyerek, az eltartottak számába beleszámít, így a testvérek után magasabb családi pótlék és családi adókedvezmény jár. Ehhez viszont a szülőknek kell majd lépniük.

Érettségit követően a családi pótlékot csak a tanév végéig, azaz június végéig folyósítják, tehát júliustól már nem. A jogszabály szerint ugyanis a családi pótlék (azaz iskoláskorúnál iskoláztatási támogatás) a tankötelezettség teljes időtartamára jár (ez ma már a 16. év betöltését jelenti), illetve addig, amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. - sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. – életévét.

Bár családi pótlék nem jár az egyetemista gyerek után, a felsőoktatási intézményben továbbtanuló gyermek beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér (vagy más kedvezményezett eltartott), aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás diákot is. Ez azért fontos, mert így magasabb összegű családi pótlékot kaphatnak. Ezt azonban csak a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni két hónapra visszamenőlegesen. Vagyis nem automatikus, és célszerű szeptemberben igényelni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.