2020. augusztus 6., csütörtök

ZSIDAY VIKTOR: A PÉNZ ROSSZ, SOK VAN BELŐLE, SEMMIT NEM HOZ, ÉS NEM KELL

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2020.08.06.


A tőkepiacokon minden időszaknak van általában egy nagy, meghatározó vezérfonala, alaptrendje - írja Zsiday Viktor legújabb blogbejegyzésében. A befektetési szakember szerint, ha ezt a piaci percepciót - amely nem kell, hogy feltétlenül, teljes mértékben valóságos legyen - megértjük, akkor szinte minden mozgás magától értetődővé válik, mert az alapgondolatból következik, vagy minimum azzal erősen összefügg, viszont sajnos az idő nagy részében ezt a vezérfonalat csak utólag, vagy csak a trend vége felé vesszük észre.

Zsiday Viktor szerint ez a fő vezérfonal a pénz medvepiaca. A befektetési szakember arról ír, hogy a COVID-járvány kapcsán a jegybankok a korábbiaknál is agresszívabb pénznyomtatásba kezdtek, de ami még ennél is fontosabb, hogy az államok úgy tűnik elfogadták azt az alapvetést, hogy költségvetési hiányuk bármekkora lehet, azt a jegybank úgyis megfinanszírozza, tehát korlátlan méretű pénzszaporításba kezdtek, emellett még azt is megígérték (explicit vagy implicit módon) a nagy jegybankok, hogy akkor sem emelnek kamatot, ha majd valamikor megnő az infláció.

ZSIDAY SZERINT EZ CSAK EGYET JELENTHET: MENEKÜLNI KELL A PÉNZBŐL.

A befektetési szakember arról írt, hogy mivel a kormányzatok képesek és hajlandók is bármennyi pénzt gyártani, ebből következik, hogy a pénz értékét veszíti mindennel szemben. Kamata sokáig nem lesz, viszont egyre többet állítanak elő belőle, tehát egyre értéktelenebbé válik. Zsiday szerint ennek a percepciónak köszönhető, hogy a befektetők alternatívát keresnek: gyakorlatilag bármit. A szakember úgy tartja, hogy minden jobb, mint a szakmányban gyártott, és rájuk borított pénz.

Zsiday Viktor szerint a leglogikusabb eredője a fentieknek az arany vásárlása, de becsatlakozhat ide hangulattól függően bármelyik árupiaci termék is, valamint a reálkamatok esése (pl. US TIPS) is ezen a gondolatsoron mozog.

A szakember szerint a devizákon belül az a legrosszabb, ahol a leginkább képes, és hajlandó gyártani az állam saját pénzéből, ez jelenleg, és várhatóan tartósabban is az USA (dollár).

AZOKNAK AZ ORSZÁGOKNAK A PÉNZE, AHOL VAN NÉMI KÖLTSÉGVETÉSI FEGYELEM (ELSŐSORBAN EURÓPA) FELÉRTÉKELŐDHET. AHOL MÉG NÉMI KAMAT IS VAN, AZ MÉG INKÁBB...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.