2020. augusztus 23., vasárnap

HULLÁMSÍR

NÉPSZAVA
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.22.


...De olyan demokratikus országokban, ahol működnek a fékek és ellensúlyok, s ahol a társadalom tagjai nem tűrik a korrupció ilyen látványos formáját, ahol a sajtó az utolsó hírmorzsát is nyilvánosságra hozza minderről, ott egy ilyen eset főszereplőjének néhány napja sincs, amíg eljut a lemondásig. Egy ilyen országban meg sem próbálná a kancellária miniszter megvédeni a „lebukottakat”. De ha megkísérelné is, biztos nem azzal a bugyuta indokkal, hogy a szegény miniszternek még a horvát tengeren is dolgoznia kellett. Persze milyen szelíd mondat ez Földi László biztonságpolitikainak nevezett szakértő kijelentéséhez képest, aki szerint jogos lett volna a Szijjártót fényképező újságíró hajójának elsüllyesztése. Másként: az abban ülők legyilkolása.

És akkor most ennek fényében tegyük fel újra magunknak a kérdést: leírhatjuk-e azt, hogy a magyar külügyminiszter korrupt? Leírhatjuk-e azt, hogy a magyar kormány üzleti partnerének hajóját nem használhatjuk semmilyen célra, nem hogy családi nyaralásra? Leírhatjuk-e, hogy nem veszünk igénybe magánrepülőt azért, hogy eljussunk a kikötőbe? Leírhatjuk-e, hogy nem csaphatjuk be a nyilvánosságot egy olyan fotóval, ami szerint Budapesten dolgozom, miközben az Adrián hajózok? És nem kapcsoltathatom ki a hajó helyzetjelzőjét, mert azzal veszélyeztetem mások életét? Adjuk meg a választ a kérdésre: nem, Magyarországon ezt nem írhatjuk le. Hiszen a hatalom embere szerint már azért is azonnali halálbüntetés jár, ha csak lefényképezzük az ártatlan külügyminisztert. 


Kérem, ezért ezt az írást is úgy olvassák, hogy nem is Magyarországról, nem is a magyar kormányról, nem is annak külügyminiszteréről szól.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.