2020. augusztus 23., vasárnap

MÁSFÉL HÉTTEL AZ ISKOLAKEZDÉS ELŐTT TÖBB MINT EZER PEDAGÓGUS HIÁNYZIK – SÚLYOS A HELYZET

PORTFOLIO
Szerző: VERES DÓRA
2020.08.23.


Alig másfél héttel a tanévkezdés előtt több mint ezer tanári és több mint négyszáz tanítói állást hirdetnek a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon. A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei szerint a helyzet tragikus, és ha a kormány nem dönt béremelésről, néhány év múlva nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, miközben fogyatkoznak a pályakezdők.

Több mint ezer tanár és közel 450 tanító hiányzik a közoktatásból mindössze másfél héttel az iskolakezdés előtt a Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldal adatai alapján. Beszédes az is, hogy 257 találatot kapunk a "bármely szakos” kifejezésre, 45 közoktatási intézményben keresnek például matematika-bármely szakos tanárt, 27 iskolában testnevelés-bármely szakos tanárt, és nagy az igény az angol tanárok iránt is.

A betöltetlen állások alapján leginkább matematika, kémia és fizika szakos pedagógusokra lenne szükség, de sok intézmény venne fel azonnal testnevelő tanárt is. Korántsem csak az állami oktatás küzd tanárhiánnyal, a magániskolák is rengeteg embert keresnek: a Profession.hu álláskereső oldalon közel száz tanári állást hirdetnek magánintézmények országszerte.

Ha nem lesz béremelés, nem lesz, aki tanítsa a gyerekeket


"Ameddig nem növelik a pedagógusok bérét, nem emelik a pálya presztízsét, nem csökkentik a terhelést, az óraszámokat, ez a pálya nem lesz vonzó"


– mondta Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke a Portfolio-nak. Hozzátette, a pedagógusok "kizsigereltek", óriási munkaterhek mellett rendkívül keveset keresnek, ami a presztízsük zuhanásához vezet. Szerinte megalázó, hogy a pedagógusok fizetésének vetítési alapja még mindig a 2014-es minimálbér. Jelentős béremelkedés lehetne, ha ez megváltozna, és a mindenkori, aktuális minimálbérhez igazítanák a tanárok fizetését.

"Ha a béremelésről nem dönt a kormány, néhány év múlva nem lesz pedagógus, aki tanítsa a gyerekeket, hiszen nagyon sokan mennek majd nyugdíjba, fogyatkoznak a pályakezdők, aki pedig el is kezdi a munkát, néhány év múlva lemorzsolódik, amin a jelenlegi bérek alapján nem is lehet csodálkozni"


– tette hozzá a PSZ elnöke...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.