2020. augusztus 4., kedd

IDÉN MÁJUSBAN 750 MILLIÓ JELZÁLOGHITELT VETT FEL A HIT GYÜLEKEZETE AZ ÁFACSALÁSBAN ÉRINTETT SZEGEDI GYÜLEKEZET KÖZÖSSÉGI HÁZÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.08.03.


Ez év május 27-én (két hónappal Joób Márton és társai letartóztatása előtt) egy 750 millió forintos jelzáloghitelt jegyeztek be a szegedi Hit Gyülekezete Tölgyeskert Közösségi Központ nevű gyülekezeti házára. A szegedi gyülekezet volt az áfacsalás miatt előzetes letartóztatásba helyezett Joób Márton önkormányzati képviselő gyülekezete, amelynek édesapja volt a vezetője, aki családi okokra hivatkozva az ügy kirobbanása után lemondott. A NAV tájékoztatása szerint az ügyben szereplő áfacsalás 2013-tól 2017-ig zajlott, s időben egybeesett a szegedi Hit Gyülekezete közösségi házának befejezésével és hiteltörlesztéseinek idejével.

A 750 milliós jelzáloghitel felvétele azért érdekes, mert ebben az időszakban már javában zajlott a nyomozás Joób Márton és társai áfacsalása ügyében. Mivel a helyi Hit Gyülekezete saját ingatlanban működik, nem lehet tudni, miért volt szükségük 750 millió forintra, amelyre nem is szolgált elég fedezetül a szegedi gyülekezeti ház. Ezért a szegedi közösségi ház tulajdonlapjára bekerült, hogy “a keretösszeg egyetemlegesen terheli a Hit Gyülekezete zirc-i, szombathelyi, érdi és kaposvári gyülekezeti házait is”. A vidéki gyülekezeti házak tulajdonjoga a budapesti központi Hit Gyülekezete nevére van bejelentve, mivel a vidéki gyülekezetek nem önálló jogi személyek, nem különálló egyházak (miközben viszonylag önálló életet élnek), ezért nem lehet tudni, hogy a 750 milliós jelzáloghitelt ki és milyen célra vette fel a szegedi és a többi vidéki gyülekezeti ház terhére. A pénz a budapesti vagy a szegedi gyülekezetnek kellett?

Mivel a tulajdonos a budapesti Hit Gyülekezete, ezért Németh Sándor vezető lelkésznek a hitelfelvételről tudnia kell, mert annak visszafizetése az ingatlanok tulajdonosát terheli. Még akkor is, ha ezeket az ingatlanokat nem a budapesti gyülekezet pénzén, hanem mindenhol a helyi gyülekezet tagjainak adományaiból építették. De ettől még nem kizárt, hogy a visszafizetés a helyi gyülekezetek tagjainak nyakába szakad. Mindenesetre, ha a csaknem egymilliárdos hitelt a budapesti gyülekezet részére vették fel, nem fizetés esetén az ingatlanokat (s vele a pénzüket) a helyi gyülekezetek tagjai veszítenék el. A háromnegyed milliárdos hitelt fedező jelzálogot a Kereskedelmi és Hitelbank Zrt. nevére jegyezték be. Azt nem lehet tudni, hogy ezt a hatalmas összeget milyen célra vették fel, és van-e köze az áfacsalásos ügyhöz. Az is kérdéses, hogy a hitelt kinek kell törlesztenie: a jelzáloggal terhelt vidéki gyülekezeti házakat használó tagoknak, vagy a budapesti Hit Gyülekezete tagjainak.

Egy ekkora hitelfelvétel esetén a tagokat tájékoztatni kellene, valamilyen testületi döntésnek kellene a háttérben állnia, mert a hitelt végül nekik kell viszafizetniük. Iyen tájékoztatásról azonban nem tudunk. Különösen azt figyelembe véve, hogy a Hit Gyülekezete körül hatalmas cégháló működik, ezek egy része Németh Sándor vezető lelkész családtagjai kezében. A Tower Ingatlan Csoport például azt írja saját honlapján, hogy 20 milliárd forint értékű lakásállománnyal rendelkezik, mintegy száz alkalmazottja van (ezek nagy többsége a Hit Gyülekezete tagjai), az egyik tulajdonos-ügyvezető pedig Pátkai Mihály, Németh Sándor veje, akinek soha az életben nem volt annyi pénze, induló tőkéje, hogy egy ilyen vállalkozást beindítson. Itt vajon kinek a pénzét forgatják? Pátkai Mihály kinek a strómanja? Ez csak egy példa. A Hit Gyülekezete pásztorai, családtagjaik, számos üzleti vállalkozásban érintettek, miközben a gyülekezeti házakat a tagok tudta nélkül használják nagy értékű hitelek jelzálogaként. Már húsz évvel ezelőtt is 120 milliós pénzmosással gyanúsították a Hit Gyülekezete egyik alapítványát, a tagok elnémítására ukrán maffiózókat küldtek ki, akik pisztollyal fenyegették meg a váci gyülekezeti tagokat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.