2020. augusztus 4., kedd

MIÉRT NEM LEHET LÁTNI BIZONYÍTÉKOT, HOGY BOGDÁN LÁSZLÓ TÉNYLEG ÖNGYILKOS LETT?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.08.04.


Az Amerikai Népszava olvasói tudják, hogy lapunk mennyire elutasítja a konspirációs teóriákat. Az összeesküvéselméletek ma különösen romboló hatásúak, mert ezeket felerősíti a közösségi média. A világ fasizálódásának egyik oka, hogy a szélsőjobboldali konteók szabadon terjednek és mérgeznek. Amerikában tragédia a Trump körüli összeesküvéselméletekben hívők tömege, de ma már a Trumpot támogató evangéliumi keresztény vezetők uszítása és megfélemlítése is annak tekinthető. Az Orbán-rendszer egésze konspirációs teóriára épül. Ezért nem szívesen keltenénk még a látszatát sem annak, hogy Bogdán László halálával kapcsolatban összeesküvéselméleteket támogatnánk.

De túl sok a gyanús öngyilkos. Vannak megválaszolatlan kérdések, amelyek nyugtalanítják a közvéleményt. Ezekre válaszolni kellene, hogy ne keletkezzenek hamis teóriák. Ha pedig jogosak a kérdések, akkor meg kellene nézni jobban: nem bűncselekmény áldozata lett-e például Bogdán László, Magyarország egyik fénylő csillaga? Mert Bogdán László az volt, egy csillogó tehetség, csupaszív ember, a magyar földön termett tehetségek egyik legnagyobbika az elmúlt évtizedekben. Ezt nem csupán azért mondjuk, mert elhunyt, és ilyenkor mindig felerősödnek a jelzők. Bogdán László valóban rendkívüli ember volt ezen a sivár, kiszáradt, magyar ugaron, ahol tolvajok irányítják az országot, minden hazugság, és az emberek többsége eladja magát semmiért.

Bogdán László nem ilyen volt, és hála Istennek hiányzott belőle a jólfésültség is, a megfelelési kényszer, hogy megfeleljen azoknak, akik mindig eltartott kisujjal kérnék számon az ő vasalt jómodorukat, amellyel a legszagosabb hátsófelet is megtisztelik, és a legkorruptabb kompromisszumokat is megkötik. A magyarországi cigányság különösen nagy ajándékot kapott Istentől, egy olyan embert, aki mindennek ellentéte, amit a cigányság eddigi képviselőinek jelentős része képviselt. Antitézise mindennek, amit a rendszer hivatalos cigánya, Farkas Flórián jelent, akinél többet senki nem ártott a cigányságnak. Kivéve talán azt az embert, aki őt kinevezte, támogatja és futtatja, mintha csak le akarná járatni vele a cigányokat. De hasonlókat mondhatnánk a Fidesz Brüsszelbe küldött roma képviselőnőjéről, Járóka Líviáról is.

Bogdán László őstehetség volt, akiben őserő lakozott, és akiben benne volt a potenciál, hogy felemelje az ő népét, és emberhez méltó sorshoz juttassa őket. Majdhogynem titokzatos, de mindenképpen érthetetlen halála a sötétségbe és a reménytelenségbe nyomta vissza a magyarországi cigányságot. S ennek a halálnak a révén bizony felmerül, hogy kinek volt ez érdeke. Ki akarja azt, hogy a cigányok beszélő szerszámok, megvetett kisebbség legyenek, nehogy kijöjjenek abból a skatulyából és korlátok közül, ahova a többségi társadalom és gondos politikusok kezek lökték őket? Hogy mennyit ér az életük, azt pontosan kifejezi, ahogy az Orbán-rezsim viszonyult ahhoz, ahogyan megfosztották őket az emberi jogaiktól, az egyenlő oktatáshoz való hozzáférés lehetőségétől és a nekik megítélt kártérítéshez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.