2020. augusztus 19., szerda

ÍGY VÁLUNK TÉNYLEG GYARMATTÁ - SEREGHAJTÓ LEHET MAJD MAGYARORSZÁG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.19.


Miközben egykor a térség éllovasának számított Magyarország, hamarosan Románia és Bulgária is megelőz bennünket – derül ki egy elemzésből. Ami miatt egyre inkább szégyenkezhetünk, azt a szerző szerint bátran lehet gyarmati függésnek nevezni.

Mint arról korábban írtunk, a jegybank friss versenyképességi jelentésében (ez teljes terjedelmében itt nézhető meg) is jókora teret szán annak, miért is kellene még több kölcsönt felvenniük a magyaroknak. Az MNB azonban persze számos más tényezőről is írt. Papp József a Corvinus Egyetem nyugdíjas oktatója a G7 Ekonomi rovatában a „Mi a baj a magyar gazdasággal?” című cikkét azzal kezdi, hogy megfogadta Bod Péter Ákos javaslatát, és tanulmányozta a versenyképességi jelentés ábráit.

A jegybank volt elnöke korábbi cikkében arról írt, hogy az MNB által közzétett, az egy főre jutó GDP alakulását bemutató grafikonnak erős vizuális üzenete van. Az ábra jól jelzi, hogy a visegrádi kiscsapat közepéről miként és mennyire csúszott le Magyarország a csoport aljára, és milyen reménytelenül távoli a jövedelmi utolérés. A munkatermelékenységi ábra Bod Péter Ákos szerint még rá is erősít arra: a V3 mint mérce, bizony egyre magasabbnak látszik.

Egyébként az MNB módszertana szerint – olvasható a cikkben – Magyarország valahogy előbb végzett a rangsorban, mint a lengyelek, szlovákok és még néhány EU-tagállam. A volt jegybankelnök szokásos finom humorával ezt úgy kommentálta: „ne mondjuk el nekik, van most elég gondjuk”.

Papp József mostani írása nem tűnik ennyire megengedőnek. A cikk alapján úgy tűnik, hogy igazán gyilkos az az ábra, ami a hozzáadott érték közvetlen importtartalmát mutatja. A szerző szerint mellbevágó azt látni, hogy a magyarországi hozzáadott értéknek csak a harmadát tette ki a hazai rész, miközben az uniós átlagban elérte a 90 százalékot 2015-ben. A visegrádi országok közül a szlovák mutató hasonlít leginkább a magyarra, de a cseheknél majdnem eléri a felét, míg a lengyeleknél több mint 70 százalék volt abban az évben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.