2020. augusztus 7., péntek

MÁR MAGYARORSZÁGON IS VANNAK EREDMÉNYEK A KORONAVÍRUS MARADANDÓ HATÁSAIRÓL

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2020.08.07.


Az intenzív ápolásra szorult betegek utánkövetésére és rehabilitációjára márciusban kezdtek el protokollt kidolgozni az ország legnevesebb szakemberei. Egy-egy sokáig lélegeztetett beteget kivéve egyelőre nem tapasztaltak hosszabb távú, súlyosabb következményeket a koronavírusból gyógyultak egészségügyi állapotában.

Az elmúlt hetekben aggasztó hírek érkeztek a Covid-19 hosszú távú hatásairól. Ezek között az ijesztő neurológiai tünetekről a szívkárosodásig sok minden szerepel: Nagy-Britanniában például volt olyan beteg, akin agyműtétet kellett végrehajtani, egy 55 éves nőn pedig csak az antidepresszáns segített, amikor kényszerképzetei lettek.

A University College London (UCL) tudósai 43 beteg esetét vizsgálva arra találtak bizonyítékot, hogy a Covid-19 súlyos idegrendszeri szövődményekhez vezethet. Ide sorolták a gyulladást, a pszichózist és a delíriumot is. Egy német kutatás pedig száz gyógyult beteg közül 78 szívében talált elváltozásokat, ami arra utal, hogy a koronavírus kardiológiai panaszokat is okozhat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.