2020. augusztus 27., csütörtök

MIT HOZHAT AZ AMERIKAI ELNÖKVÁLTÁS A GAZDASÁGBAN? - AZ ADÓFILOZÓFIÁBAN RADIKÁLIS FORDULAT JÖHET

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.27.


Az egyelőre a regnáló elnöknél esélyesebb Biden mintha mindenben pont az ellenkezőjét tervezné annak, amit a magyar kormány csinál. Programjában szerepel például a gazdagokat sújtó és a társasági adó emelése, a diákhitelek elengedése. Mindenki számára ingyenessé tenné a Covid-teszteket.

Bár rendszeresen megjósolják Amerika gazdasági vezető szerepének a végét, és akadnak is kihívók, a kontinensnyi ország 21 billió dolláros GDP-jével még jó ideig meghatározó szerepet játszik a világgazdaságban. A világgazdaság egésze számára sem érdektelen tehát, milyen eredménnyel járnak a négyévenkénti választások. Most izgalomra adhat okot, hogy Trump néhány erősen vitatott, sajátos intézkedése után mit hozhat egy esetleges, e pillanatban meglehetősen valószínűnek látszó újabb váltás.

Önmagában az nem sokat mond, hogy Joe Biden demokrata elnökjelölt gazdasági programjának középpontjában a középosztály áll. Korunkban – legalábbis szavakban – minden modern politikus a középosztályt emlegeti – még ott is, ahol nincs ilyen.

„Ezt az országot nem a Wall Street-i bankárok és vezérigazgatók, a fedezeti alapkezelők építették, hanem az amerikai középosztály – adta meg Biden még kampánya kezdetén az alaphangot. Bár ez úgy hangzik – jegyezte meg egy elemzés - mint ha a demokratikus szocialista Bernie Sanders mondta volna, Biden inkább mérsékeltnek, az ésszerű, megvalósítható tervek megvalósítójának igyekszik mutatni magát. Nem hiszi – mondta még 2018-ban a Brookings Intézet egyik rendezvényén –, hogy az 500 milliárdos oka annak, hogy az USA bajba került...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.