2020. augusztus 16., vasárnap

RÁADÁS: A TELJES ISKOLATÉVÉ, AZ ÖSSZES ÉRETTSÉGI ELŐADÁSSAL

INDEX / ISKOLATÉVÉ
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2020.05.03.



Március 16-án a koronavírus terjedése miatt bezárták az összes iskolát, de az oktatás nem állt le. Az iskolák és a tanárok többsége hihetetlen gyorsasággal és kreativitással állt át az online oktatásra. Mivel az Index egy online újság, nálunk is hamar körvonalazódott az ötlet, hogy saját eszközeinkkel segítsünk ebben a különleges helyzetben. Leginkább az érettségizőkre gondoltunk, akiknek talán a legrosszabbkor jött, hogy másfél hónappal az írásbeli vizsgák előtt át kellett átállniuk távtanulásra.

Szerencsére találtunk kiváló tanárokat, így jöhetett létre az Index Iskolatévé projekt. Március 23-tól hat héten át tartottak matematika, történelem, valamint magyar nyelv és irodalom órákat az Indexen Csapodi Csaba, az ELTE oktatója, Repárszky Ildikó és Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai.

Nem sok olyan kezdeményezés volt az Indexen, ami ilyen sok lelkes és pozitív üzenetet kapott volna olvasóinktól. A visszajelzések igazolták eredeti célunkat, hogy ezek az órák nemcsak az érettségizőknek, hanem minden diáknak, minden fiatalnak, minden szülőnek és nagyszülőnek is szólnak.

Kiváló előadásokat hallhattunk az összehasonlító verselemzésről, a posztmodern jellegzetességeiről, a valószínűségszámításról, a koordinátageometriáról, a mohácsi csatáról (amiről mindent rosszul tudunk?), illetve láthattuk, hogyan vonult be a történelemkönyvekbe és lett érettségi témakör az, amit sokan át is éltünk: a Kádár-rendszer és a gulyáskommunizmus erjedése vagy a rendszerváltás. Izgalmas lett volna végignézni azt is, ahogy Csapodi tanár úr szakálla adásról adásra megnő, ő ugyanis fogadalmat tett, hogy addig nem borotválkozik, amíg nem taníthat újra személyesen diákokat. Aztán elég hamar kiderült, hogy a szakállnövesztés pont egy koronavírus járvány idején nem a legjobb ötlet.

Az Iskolatévé adásait ezennel átadjuk az öröklétnek. Ezek az előadások hosszú ideig segíteni fogják a diákok, érettségizők felkészülését és mindenki tájékozódását. Az órákat egybegyűjtöttük a Youtube-on is, hogy tantárgyanként bárki megnézhesse őket:

Történelemórák a Youtube-on

De nem csak tantárgyanként, hanem egyenként is kigyűjtöttük a témákat és az órákat. Aki holnaptól érettségizik, az még kattintson rá arra, amiből nem sikerült teljesen felkészülnie! Aki pedig már régen érettségizett, az kattintson bárhova, hiszen egyrészt sosem árt az ismétlés, másrészt jó lesz újra megtanulni azt, amit egyszer valamikor régen tudtunk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.