2020. augusztus 9., vasárnap

ROMA, AZAZ EMBER (2.)

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: ROPOLYI PÉTER (SINGING JUNGLE)
2020.08.09.  


Soha eszemben sem volt cikksorozatot írni. Nagyon sokan türelmetlenek. Főleg ha kérdéseik, véleményük van. A kérdésekre én nem fogok választ adni. A véleményekre pedig nem reagálok a cikkek alatt. Egyre reagáltam, nem kellett volna. Én gondolatébresztőnek szánom az írásaimat. (Az első rész itt olvasható)

Az igazság. Mindenki ezt keresi. Pontosabban a saját igazságát. Én is az igazság oldaláról közelítem meg a dolgokat és általában arra a következtetésre jutok, hogy mindenkinek meg van a maga igaza. A bajt ott látom, hogy ehhez a saját igazsághoz mereven ragaszkodnak is. Kevesen hajlandók a dolgok mögé nézni, elgondolkodni azon, hogy mi, miért van. Mindennek oka van, de ez senkit nem ment fel a tettei következményei alól. A romák iránti valós, és vélt sérelmek okozta gyűlölet él az emberekben évszázadok óta. A gyűlölet pedig csak gyűlöletet szül. Sokakban forrt a harag azért, hogy a romák a segélyeken „jól elvoltak”, míg a magyar dolgozott. Bizony ebben is meg van az igazság, de tisztázzuk azt a tényt is, hogy azért olyan jól nem voltak meg, és ezért nem tehető felelőssé az összes roma.

Mindenhol vannak sumák, alamuszi, nyerészkedő mocskok. Olyanok akik kihasználják, és saját hasznukra fordítják mások gyengeségét, tudatlanságát, kishitűségét, kiszolgáltatottságát, talán lustaságát. Egy buta kisebbséget erős kézzel megfognak, ideológiák mentén fanatizálják őket, akik aztán tűzzel-vassal, foggal-körömmel de meggyőzik a jogosan, és félve kétkedőket. Olyan ez, mintha például egy ország vezetője egy több országot tömörítő szervezethez fordulna, mondván, „a népem szegény, adjatok pénzt.” Majd megfogja ezt a pénzt, eldicsekszik vele, hogy a népnek „szerezte”, majd egy részét eltünteti, a másik részét pedig a nép identitására hivatkozva nemzeti stadionokra, és a még nemzetibb barátokra, családokra költi. A romák közt is vannak ilyen emberek. Ésszel vagy erővel, de van egyfajta vezetői státuszuk. Az identitásukra hivatkozva tüzelik a népet, szítják a gyűlöletet, és habzó szájjal hirdetik, hogy a magyar elnyomja a cigányt. Bizonyítékul ő is az évszázados vélt, vagy valós sérelmeket sorolja. Köztük is van egy réteg, aki jól profitál abból, hogy maga alá kényszerítsen másokat. Saját jól felfogott érdekében szövetséget köt a szavazatvásárlókkal, akik aztán a bal oldalukon elítélik azt aki akár csak a „cigány” szót használni meri, a jobb oldalukon pedig uszítják a sajátjaikat, hogy fogy a magyar. Ez már csak a végkifejlet. A segélynél lett elrontva az egész...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.