2020. augusztus 25., kedd

SOK MILLIÓ FORINTOT KAP ÉVENTE BUDAPESTRŐL A SECURITATE EGYKORI BESÚGÓJA

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: LUKÁCS CSABA
2020.08.25.


A magyar adófizetőktől évente nagyjából 35 millió forint kerül egy erdélyi filmeshez, aki gyakorlatilag a teljes erdélyi magyar elitről jelentett a hírhedt Securitaténak 1972 és 1989 között.

A Magyar Hang június közepén írta meg, hogy a közmédia négyrészes dokumentumfilm-sorozatot készíttetett a romániai rendszerváltásról azzal az erdélyi magyar filmes szakemberrel, akiről odaát minden szakmabeli tudja, hogy besúgó volt. Az egyébként elismert rendező-operatőr az erdélyi magyar elitről jelentett a Ceausescu-diktatúra idején a hírhedt román titkosrendőrségnek, a Securitaténak. Xantus Gáborról van szó, akinek esetében egyébként az anyaországban, egész pontosan a Nemzeti Együttműködés Rendszerében sem akadály a besúgói múlt. Xantus az egyetlen filmes szakember Erdélyből, akit beemelt tagjainak exkluzív soraiba a Magyar Művészeti Akadémia Film- és Fotóművészeti Tagozata.

Első cikkünk után Xantus terjedelmes reflexiót küldött szerkesztőségünknek, a válaszadás jogára hivatkozva kérve annak megjelentetését. Válaszul azt írtam neki, hogy a cikkünkben állított dolgok tények, ezek bármilyen helyreigazítási per esetén megállnak a bíróságon. Úgy gondoljuk, akkor járunk el helyesen, ha felajánljuk egy interjú lehetőségét – ebben kifejtheti az álláspontját, de nekünk is lesz lehetőségünk tisztázni az állításaiban előforduló esetleges ellentmondásokat és csúsztatásokat. A válasz nem késett: interjút nem ad, ragaszkodik saját írása megjelentetéséhez, és egyszer „talán eljön az ideje, hogy a helyzet valós állásába” majd mi is beleláthassunk.

A Xantushoz köthető céggel kötött szerződésekről, a filmes állításairól és a birtokunkban lévő információk alapján a múltjáról szóló írásunkat elolvashatja a Magyar Hang augusztus 21-én megjelent 2020/34. számában...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.