2020. augusztus 25., kedd

"GÖD CSAK EGY CSÚNYA KIVÉTEL" - FEKETE-GYŐR ANDRÁS GYURCSÁNYRÓL, MATEKRÓL, POLIPRÓ

NÉPSZAVA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2020.08.25.


Az ellenzék akár 54 körzetben is nyerhet 2022-ben, 27-28 helyen pedig akár a Momentum lehet a befutó – állítja az ellenzéki párt elnöke.

Júniusban ismét a Momentum pártelnökének választották. Ez miniszterelnök-jelölti felhatalmazást is jelent 2022-re?
A pártszervezet fogja eldönteni várhatóan az idén, hogy ki az, aki mellett az aktivisták apait-anyait bele tudnak adni. Lehet ugyanis valaki népszerű ember, ünnepelt szónok, vagy kiváló debattőr, de ez semmit sem ér, ha nincsenek igazi támogatói, akik éjt nappallá téve dolgoznak mellette és szórólapoznak a piacon, kopogtatnak a panelházakban. A miniszterelnök-jelöltségről szóló döntés még nem esedékes, most még a balatonvédelmi kampány és a Fidesz "inzultációs" íveinek begyűjtése és hasznosítása zajlik.

Az ellenzék egyelőre megosztott abban a kérdésben, hogy egy vagy több listát kell-e indítani a Fidesz-KDNP-vel szemben. A Momentum szerint melyik megoldás hozna több szavazatot?

A közös lista valóban egyszerűbb helyzetet teremthet a választópolgárok számára. Ugyanakkor jelenleg minden negyedik momentumos szavazó úgy gondolja, hogy a múltnak és a jövőnek külön listán kell indulnia.

Az egyéni jelöltekről a legtöbb helyen előválasztással döntenének?

Mi momentumosok minél több előválasztást szeretnénk, de ésszel! Vannak olyan választókerületek, ahol száz-százhúsz település alkotja a kerületet. Ezeken a helyeken roppant nehéz megszervezni az előválasztást, bár nem zárjuk ki ezt a lehetőséget sem.

Számol azzal az ellenzék, hogy a Fidesz meghekkeli az előválasztást? Elvégre bárki regisztrálhatja magát szavazónak.

Olyan előválasztási rendszert fogunk kialakítani, hogy ez ne érje meg a Fidesznek. Tavaly két előválasztáson sem tapasztaltunk hekkszerű aktivitást. Készülünk rá, de nem félünk attól, hogy ez bekövetkezik.

Hány egyéni választókerületben lesz momentumos jelölt?

A választási győzelemhez az ellenzéknek legalább 54 kerületet meg kell nyernie, erre teljesen reális esélyünk van. Ehhez viszont piszok sokat kell dolgozni, márpedig mi ezt a munkát el fogjuk végezni. A Momentum az ellenzék egyik legerősebb pártjaként annyi választókerületben szeretne jelöltet állítani, amekkora a társadalmi súlya Magyarországon. Az ellenzék által megszerzett egyéni kerületek többségében szeretnénk képviselni a választókat. Persze az előválasztásokon minden megtörténhet: alakulhat kedvezőbben és kedvezőtlenebbül is a momentumos politikai képviselet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.