2020. augusztus 19., szerda

SZÍJJ LÁSZLÓ AZ ELSŐ ORBÁN-KORMÁNY IDEJÉN KEZDETT KÖZPÉNZBŐL MEGGAZDAGODNI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2020.08.19.


A Szijjártó Péter külügyminisztert családostól jachtoztató tiszakécskei üzletember az elmúlt években főként a közpénzmilliárdokat elnyerő Duna Aszfalt Kft. gazdasági szárnyalása miatt került a hírekbe, pedig annak egykori anyavállalata, a Vakond Kft. is hasonló megtáltosodáson ment át az első Orbán-kormány idején.

A Szíjjről írott portrék eminensen a szeptemberi határidővel éppen Kft.-ből Zrt.-vé alakuló Duna Aszfalthoz kötik a vállalkozó nevét; olyannyira, hogy az Index korábbi, idevágó cikke voltaképpen inkább erről a cégről, mint a Forbes gazdaglistája szerint 207,4 milliárd forintos vagyonával Magyarország negyedik legmódosabb emberének számító üzletemberről szólt.

Sajnálatosan kevés figyelmet kapott mindeddig azonban Szíjj időben legeslegelső vállalkozása, a gyermekkori barát Varga Károllyal közösen alapított, és közvetetten ma is Szíjj érdekeltségébe tartozó Vakond Kft. Ezredforduló környéki hírlapszámok ugyanis arról tanúskodnak: a legelső Orbán-kormány regnálása idején a Vakond olyasféle, közpénzes hátszelű megtáltosodáson ment keresztül, mint a Duna Aszfalt az elmúlt évek során.

“A cég fejlődése 1999-től szinte robbanásszerűen felerősödött. Kisvállalkozásból Bács-Kiskun megye egyik legjelentősebb vállalatává fejlődött.” — adta hírül egy PR-szagú Magyar Nemzet-szöveg anno — “1998. évi félmilliárd forintos bevételüket 2000 végére több, mint kétmilliárdra növelték (…) a Vakond Kft. munkái nagy részét közbeszerzési pályázatokon nyeri el, de a magánszféra megrendeléseit is szívesen fogadják. Megrendelőik közé tartoznak a területileg illetékes állami közútkezelő társaságok, önkormányzatok”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.