2020. augusztus 6., csütörtök

TÖRTÉNETEK VÁGYAKOZÁSRÓL, VESZTESÉGRŐL ÉS VÁLASZTÁSRÓL – HIÁNYPÓTLÓ KÖTET A GYERMEKTELENSÉG LÉLEKTANÁRÓL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2020.08.06.


Tanács Eszter kötete olyan, különböző korú és más élethelyzetben élő nőket mutat be, akiknek nem született gyerekük. Érdekes, élvezetes olvasmány, ami rávilágít arra, hogy mennyi oka lehet a gyermektelenségnek, és hogy hányféleképpen élik azt meg a nők.

Míg Amerikában és más nyugati országokban politikusok, aktivisták és hírességek vállalják azt, hogy nem akarnak gyereket, Magyarországon a 21. században is stigmatizáljuk azokat a nőket, akik nem lettek anyák. A Nők gyermek nélkül nem az első, magyar nyelven megjelent könyv a gyermektelenségről, de az első, ami magyar nők történeteit mutatja be. A jelenlegi családpolitika mellett ilyen témáról írni szinte kritikusnak, lázadónak, mi több feministának tűnik, pedig nem feltétlenül az: a nők akik megszólalnak a könyvben nem politikai aktivisták, nem a rendszer ellen nem szülnek gyereket. Ennek ellenére (valószínűleg jogosan) úgy érzik, hogy a rendszer nem fogadja be őket.

Pont ezért, és mert egyre több nő későn vállal, vagy nem vállal gyereket, mert egyre több nőt és családot érint ez a téma, a nem-szülésről (ahogy egyébként a szülésről is) érdemes olvasni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.