2020. szeptember 14., hétfő

A KLUBRÁDIÓ ESÉLYEI

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉK BLOG
Szerző: Mérték Médiaelemző Műhely / POLYÁK GÁBOR
2020.09.14.


A Médiatanács nem újítja meg a Klubrádió budapesti jogosultságát, újrapályáztatja a jövő februárban felszabaduló frekvenciát. Hogy történhetett ez, és van-e innen visszaút? Polyák Gábor latolgat.

Karas Mónika. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, valamint a Médiatanács elnöke 2013 szeptembere óta. Amikor hivatalba lépett, már nagyban zajlott a Klubrádió és a Médiatanács közötti pereskedés. Az egyik első lépése volt az új elnöknek, hogy nem fellebbezett az újabb kétértelemű bírósági ítélet ellen, és végül a Klubrádió hosszú hónapok bizonytalansága után tovább szólhatott. Igaz, kizárólag Budapesten, a többi frekvenciáját elvesztette. Karas Mónika kilencéves – igen tartalmas és igen dicstelen – mandátuma 2022-ben jár le. Úgy tűnik, mégis hagy maga után néhány folyamatban lévő pert a Klubrádióval. De a Klubrádió nem pert akar nyerni, hanem rádióműsort akar szolgáltatni.

Főbenjáró adatszolgáltatási bűnök

A Klubrádió jelenlegi médiaszolgáltatási jogosultsága 2021 februárjában jár le. A médiatörvény szerint a jogosultság – a törvényt idézve, szándékosan feltételes módban – „megújítható” újabb hét évre. Tavaly nyáron a fideszes kétharmad a megújításra vonatkozó szabályokat módosította. Aki figyelt erre, az azonnal gyanakodni kezdett, hogy ez a Klubrádió kedvéért történt. A módosítás szerint „A Médiatanács (…) a jogosultság megújításáról vagy a jogosultság megújítására vonatkozó szándékának hiányáról a jogosultság lejárta előtt legkorábban hat hónappal, legkésőbb négy hónappal tájékoztatja a médiaszolgáltatót. A médiaszolgáltatási jogosultság megújítására a médiaszolgáltató nem alapíthat jogot, továbbá a médiaszolgáltatási jogosultság megújítása iránti kezdeményezés alapján a Médiatanácsot nem terheli szerződéskötési kötelezettség.” Mit jelent az, hogy a Médiatanács tájékoztatja a rádiót? Küld neki egy üzit messengeren? Ebből a megfogalmazásból az is következhetett, hogy a Médiatanács nem hoz határozatot, csak kinyilatkoztat, azzal meg még bírósághoz sem lehet fordulni. Abban viszont – a Class FM-mel folytatott pereskedés tanulságait levonva – nagyon is egyértelmű a módosítás, hogy a hosszabbítás nem jár a rádiónak, az kegy, amit a Médiatanács gyakorol.

A Médiatanács közleményéből, ami már címével is igyekszik belerúgni a Klubrádióba (Újra pályázható lesz a Budapest 92,9 MHz frekvencia), annyi derült ki, hogy a Klubrádió ismételt jogsértést követett el működése hét éve alatt, és emiatt a Médiatanács nem újíthatja meg a jogosultságát.

A médiatörvény valóban úgy rendelkezik, hogy nem újítható meg a rádió jogosultsága, ha a Médiatanács végleges határozatában megállapította, hogy a médiaszolgáltató a médiaszolgáltatási szerződést vagy a médiatörvényeket ismételten VAGY súlyosan megszegte. A médiatörvény szerint ismételt jogsértésről – némileg leegyszerűsítve – akkor van szó, ha a rádió egy éven belül ugyanazt a jogsértést legalább kétszer elköveti. A törvény nem tesz különbséget a jogsértések között azok súlya vagy következményei alapján. A legenyhébb jogsértés egy éven belüli ismételt elkövetése is automatikusan a megújítási lehetőség elvesztéséhez vezet.

Média1.hu portál kiderítette, hogy a Klubrádió főbenjáró bűne az volt, hogy 2016-ban és 2017-ben nem megfelelően teljesítette „a műsorkvótákra vonatkozó havi adatszolgáltatási kötelezettségét”. A műsorkvóták határozzák meg például azt, hogy a rádiónak mennyi szöveges tartalmat, mennyi zenés tartalmat, azon belül mennyi magyar zenét kell sugároznia. A piaci szereplők egyébként régóta panaszkodnak a bonyolult, átláthatatlan adatszolgáltatási kötelezettségekre, amelyeket a Médiatanács ír elő számukra. Ezzel együtt az adatszolgáltatási kötelezettség megsértése semmilyen módon nem érinti a rádió tényleges működését. A hallgatók ettől nem kapnak kevesebb hírt vagy éppen kevesebb magyar zenét, legfeljebb a hatóság húzhatja a strigulát, hogy a médiaszolgáltatónak már megint nem sikerült ezt a bürokratikus elvárást teljesítenie.

A Médiatanács szerint a Klubrádió hét év alatt összesen hat esetben sértette meg a médiatörvényeket. Ezek között egyetlen esetben sértette meg a rádió a magyar zenei arányra vonatkozó előírásokat, minden más esetben tisztán bürokratikus szabályok megsértéséről van szó. A Klubrádióval szemben nem született olyan határozat, amely a tájékoztatás kiegyensúlyozottságát kifogásolta volna, a rádió nem volt gyűlöletkeltő, nem sértette meg az emberi méltóságot. De még a reklámidőt sem lépte túl...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.