2020. szeptember 19., szombat

AZ ELSZEGÉNYEDÉS KÜSZÖBÉN – A JEGYBANK FELADATA VOLNA ŐRKÖDNI AZ ÁRSTABILITÁS FÖLÖTT

168 ÓRA
Szerző: BONTA MIKLÓS
2020.09.19.


Augusztusban ismét az Európai Unió legmagasabb évesített áremelkedését mérték Magyarországon, 3,9 százalékkal, de a nyugdíjasoknak mindez a pénzük 4,3 százalékos leértékelődését jelentette. Bár novemberben lesz egy egyszeri, 20 ezer forint körüli korrekció, az azonban elkerülhetetlen, hogy a kormány előbb-utóbb átfogó nyugdíjreformot hajtson végre, mert különben a (főleg régi) járadékosok tömegei elszegényednek.


Éppen egy évtizede nem jártak olyan rosszul az év eleji nyugdíjemelés elhibázott mértékével a járadékosok, mint az idén. Akkor, 2010 januárjában 1,6 százalékkal emelkedett a havi nyugellátás mértéke, de abban az évben az infláció 4,9 százalékos volt. Az azóta eltelt években a járadék emelésének mértéke csaknem mindig meghaladta az inflációét, bár 2017-ben és 2019-ben épp egálban voltak.

Az idei esztendő ebben a tekintetben is – negatív értelemben – kilóg a sorból, mert a KSH hivatalos adatai szerint 2020 augusztusában 3,9 százalékos volt az infláció, aminek valóságtartalmát ugyan sokan megkérdőjelezik. Ez az érték, illetve a statisztikai hivatal által a nyugdíjasok fogyasztására vonatkozó 4,3 százalékos inflációs adat abban az értelemben meghatározó, hogy a majd novemberben esedékes nyugdíjkorrekció mértékét az esztendő nyolcadik hónapjában mért inflációhoz igazítják, vagyis ahhoz, hogy augusztusban mekkora volt a fogyasztói árindex a megelőző esztendő azonos időszakához képest...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.