2020. szeptember 6., vasárnap

AZ MTA ÚJ ELNÖKE SZERINT MEGDÖBBENTŐ, HOGY PALKOVICSÉK BELENYÚLTAK EGY TUDOMÁNYOS PÁLYÁZAT EREDMÉNYÉBE

444.HU
Szerző: haszanz
2020.09.06.


Amikor Freund Tamást júliusban megválasztották a Magyar Tudományos Akadémia élére, úgy tűnt, hogy vége az MTA és a kormány közötti nyílt konfliktusoknak. Mégsem így lett, az MTA elnöke kemény hangú tiltakozó levelet írt Palkovics László miniszternek egy olyan eset után, ami még a Kádár-rendszerben sem fordult elő és óriási felháborodást keltett.

A Palkovics László által vezetett Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ugyanis belenyúlt a tudományos alapkutatások támogatásáról szóló szakmai döntésbe.

A 24.hu a héten írta meg, hogy az OTKA (korábbi nevén Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok) támogatásnak önkényes megváltoztatása megdöbbenést keltett az orvosi és biológiai tudományok kollégiumában. A minisztériumi döntéssel ugyanis bekerült a nyertesek közé olyan „vonal alatti pályázó” is, aki előtte az utolsó helyen végzett az adott zsűri rangsorában.

Az ITM egy eddig megrendíthetetlen tudományetikai határt lépett át megsértve azt az alapelvet, hogy a kutatási támogatásokat szigorúan szakmai alapon, fair versenyben lehet csak elnyerni

– nyilatkozta Váradi András, az MTA doktora, a molekuláris és szerkezeti biológia, biokémia zsűri tagja. Szerint az OTKA hányattatott, több mint 35 éves története során nem fordult elő, hogy a szakmai döntéseket szisztematikusan megváltoztatták volna.

Acsády László akadémikus, az OTKA orvosi és biológiai tudományok kollégiumának elnöke le is mondott. Ezt a kollégáinak írt levélben azzal indokolta, hogy„miután a kollégium által jóváhagyott zsűrisorrendek indoklás és egyeztetés nélküli megváltoztatását nem tartom összeegyeztethetőnek az általam képviselt tudományértékelési módszerrel, kollégiumi elnöki funkciómról 2020. szeptember 1-jei hatállyal, hét év után, lemondok”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.