2020. szeptember 3., csütörtök

BALATONI PRIVATIZÁLÁS NYOMOTT ÁRAKKAL

NÉPSZAVA
Szerzők: PAPP ZSOLT, VAS ANDRÁS
2020.09.03.


Meghirdették a Balatoni Hajózási Zrt. eladásra szánt ingatlanjai közül az első kettőt: a parti telkek kikiáltási ára 68 és 78 ezer forint négyzetméterenként.


A lapunk által megkérdezett ingatlanszakértő szerint a Balatonnál a közvetlen vízparti, teljesen közművesített, összefüggő, nagy területű telkek négyzetméter ára 100 ezer forinttól indul, és – elsősorban az északi parton – akár az egymillió forintot is elérheti. Ehhez képest a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. négyzetméterenként 68 ezer forintos kikiáltási áron kínálja eladásra a Balatoni Hajózási (Bahart) Zrt. egyik, déli parti, balatonszemesi kempingjét. Az állam ugyanis – ahogyan azt elsőként az MFOR kiszúrta – egymilliárd forintos kikiáltási áron hirdette meg a közel másfél hektáros, azaz bő 14,6 ezer négyzetméteres Hattyú kempinget. Mivel kikiáltási árról van szó, elvileg többet is kasszírozhat a vagyonkezelő. Csakhogy az állami licitek során eladásra kínált ingatanok zöme kikiáltási áron kel el. 

Május elején a Népszava számolt be elsőként arról, hogy a Bahart-ban minősített többséggel rendelkező állam képviseletében a Magyar Turisztikai Ügynökség – a balatoni önkormányzatokkal szemben – elfogadta a cég reorganizációs tervét, amelyben a vitorláskikötők bérbeadása mellett szerepelt a társaság szemesi és boglári kempingjének, illetve siófoki szállodájának eladása is. Annak ellenére is, hogy egy éve a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója, Guller Zoltán lapunknak nyilatkozva még bizonygatta: nem fogják feldarabolni és részenként értékesíteni a céget...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.