2020. szeptember 9., szerda

FRISS MAGYAR NARANCS - LAPAJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: mancs.hu
2020.09.09.


Diákok védik az egyetemi autonómiát
Az őrzők

Kétszáz diák védelmezi a 155 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemet a kormányzati önkénnyel és a teljhatalmat kapott Vidnyánszky Attilával szemben, aki szerint nem elég keresztényi-nemzeti a képzés. A diákok pár nap alatt több ezer szimpatizánst állítottak szabadságharcuk mellé – végigkísértük a Vas utcában az egyetemfoglalás első hetét.

VÉLEMÉNY

László Géza
Kohl kancellár hosszú keze
1990 – a német bérunió katasztrófája

Nyugati árakhoz nyugati béreket! Béruniót! Ez a rendszerváltás nemzedékének legkitartóbb vágya. A többi óhaj az évek során szép lassan lekopott a politikai zászlókról, pedig ennek a szlogennek már az első fele sem stimmel, hiszen az áraink még messze nem nyugatiak.

egotrip
Vajda Mihály: Szókratész
Kivégezték? Vagy mégsem?

A szerk.
Kinek is magyarázkodik?

Hadházy Ákos még július közepén szúrta ki, hogy Szijjártó Péter csak helikopteres segítséggel tudta Tolna megyei programját lebonyolítani.

A szerk.
Orbán Viktor fölemeli

A nemzet vezetőjének „trianoni beszédére”, amelyet Sátoraljaújhelyen olvasott fel június 6-án, és amelyet a kormányzati propaganda vezető internetes portálja bátran „korszakosnak” minősített, immár komplett kampányt épít az ún.

A szerk.
Áll a kapu előtt vasban

Vidnyánszkynak mennie kéne.

POLITIKA

Állami erők az anyatejért
Nem csendőrök

A szoptatással foglalkozó szakértők szerint a Szoptatást Támogató Nemzeti Bizottságnak legfeljebb a neve cseng kellemetlenül. Az állami intézmények nagyon sokat tehetnek a szoptató anyákért, és a statisztikák alapján erre nagy szükség is van.

Kutatókat bírál felül a Palkovics-minisztérium
Belepiszkáltak

A minisztérium 35 éves gyakorlatot rúgott fel, amikor önkényesen beavatkozott az OTKA-pályázatok értékelésébe. A kedvezményezettek között a kormány tudománypolitikájának támogatói is feltűnnek.

Változó 168 Óra
Az átalakulás természete

Több újságíró is önként távozott a Pesti Hírlappal összebútorozott 168 Órától az elmúlt két hétben, Rózsa Péter főszerkesztőt pedig menesztették. Új profilt kap a baloldali hetilap, vagy megmarad az eddigi karaktere?

Tillmann József A.
Messziről, közelről – és más távlatból
A MOME és az egyetemi „modellváltás”

Messziről nézve a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem látványosan megújult; kampusza új épületekkel bővült, a megmaradt régieket felújították, parkja nyitottá vált. Közelről szemlélve, alakulása menetét látva a kép némileg mást mutat, különösen azóta, hogy ún.
Forráselvonások a hátrányos helyzetű gyerekeket oktató intézményektől
Örök szégyenük marad

Három olyan szervezettől vonja el a Fidesz-kormány a közoktatási kiegészítő támogatást szeptembertől, amelyek hosszú évek óta foglalkoznak a legrosszabb körülmények között élő gyerekek oktatásával. Céljuk, hogy esélyt és jövőt adjanak, illetve megakadályozzák az iskolából való lemorzsolódást.

Interjú
„Amit Putyin zsebre tett”
Mihail Hodorkovszkij üzletember

Oroszország egykor leggazdagabb emberével, leghíresebb bebörtönzöttjével, az emigrációban élő másként gondolkodóval a Gazeta Wyborcza újságírója készített nagyinterjút. A mai Oroszország szinte minden égető kérdését érintették, Putyin hatalmának szilárdságától az FSZB mindenhatóságán át a rendszerszintű korrupcióig.

KULTÚRA

rés a présen
„Fontosak az álmok”
Dömötör Judit táncművész


Interjú
„Mindenki nem mehet el innen”
Péterfy Bori színművész, énekesnő

A karantén alatt írta meg és nyáron hozta ki darkdiszkós, Szikra című új albumát a Péterfy Bori & Love Band. A zenekart érő trolltámadásról, a raktárkoncertekről, az SZFE-ügyről beszélgettünk Péterfy Borival, és arról is, hogy meg lehet-e szokni a trollokat.

Színház
Rossz a rendszer
Jennifer Haley: A Menedék / TÁP Színház

Péntek este hétkor Vajdai Vilmos, a TÁP Színház vezetője és az itt vizsgált előadás rendezője lép a színpadra, hogy közölje, elmarad az előadás, mert a TÁP így szeretne szolidaritást vállalni a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraival és hallgatóival.

Interjú
„Mindig lopsz egy kicsit”
Alexis Michalik színműíró, rendező, színész

Edmond című darabjában a Cyrano de Bergerac fiktív keletkezéstörténetét írta meg Edmond Rostand-nal, a már fiatalon kopaszodó és még sikertelen drámaköltővel a főszerepben. A nagy sikerű színdarab immár magyarul is olvasható a Cyrano új, prózai fordításával egy kötetben.

Könyv
Két Múzsa, ha koccan
Veress József: Könyvbe bújt filmek

A társművészetek és médiumok találkozása mindig felvillanyozó és segíthet abban is, hogy egyikről vagy másikról új ismereteket szerezhessünk, vagy más megvilágításból tekinthessünk rájuk.

Posztmodern 
Kánaán a műfordításokban
„Hadd játsszam az Oroszlánt is én!”

Mennyire köti a hagyomány a fordítót és mennyire az olvasót? Miért ragaszkodunk ennyire a sokszor szállóigékké vált idézetekhez? Egyáltalán szabad-e egy verses klasszikust rímek nélkül lefordítani?

Kiállítás
A király nem meztelen
Hol tart a kortárs akt?

Az akt hosszú évszázadok alatt olyan önálló műfajjá fejlődött, amely a test mozdulataival, az ábrázolt helyzetekkel önmagában képes tartalomkifejezésre, tükrözve a korszellem adottságait. Kortárs kérdéseinkre „kortárs testeken” keresztül mutat fel válaszokat a Kiscelli Múzeum kiállítása.

Interjú
„Kontrollált extázis”
Jonas Kaufmann operaénekes

Jellegzetesen sötét színezetű, fényes, tiszta tenorhang, kivételes színészi adottságok, film­sztár külső. Négy évvel ezelőtt egy különleges, Mahler, Richard Strauss, Britten műveiből álló dalciklussal nyűgözte le a magyar közönséget, azóta szinte éves rendszerességgel jár vissza, legutóbb a Nessun dormától Lehár Vágyom egy nő után című örökzöldjéig hat áriával és négy ráadással vette le a lábáról az Eiffel park közönségét.

ÉLET + MÓD

Konyhai kémia LXIV. - A marcipán
Hígul a mandula

A mandulaalapú édességről még azt sem tudjuk, honnan származik, de még a neve is ismeretlen eredetű.

Budapest100
Mulatóból zsinagóga

A főváros népszerű helytörténeti programja, a Budapest100 is elmaradt tavasszal; az immár tíz éve futó rendezvénysorozatot így szeptember 19–20-án tartják meg. Az egyik legérdekesebb állomásnak a Nagyfuvaros utcai zsinagóga bemutatása ígérkezik.

BLOG

Film
Saudade
Karim Aïnouz: Egy nő láthatatlan élete

E „trópusi melodráma” alaphelyzete megtévesztően egyszerű. Az ötvenes évek Rio de Janeirójában két nővér, Guida (Julia Stockler) és Eurídice (Carol Duarte) a családi szégyen és zsarnoki apjuk dühe folytán évtizedekre elszakadnak egymástól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.