2020. szeptember 28., hétfő

ITT A NÉMET KOMPROMISSZUM: AZ UNIÓS BÜDZSÉ VÉDELMÉRŐL SZÓLÓ RENDELETTERVEZET CÍMÉBŐL KIHÚZTÁK A JOGÁLLAM SZÓT

NÉPSZAVA
Szerző: HALMAI KATALIN
2020.09.28.


Megszületett a német soros EU-elnökség javaslata az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötő rendelettervezetről. Jelentősen megnehezítenék a pénzbüntetés kiszabását.


A Politico amerikai hírportál brüsszeli kiadása által megszerzett szöveg a kormányokkal folytatott kétoldalú megbeszélések alapján készült, de még korántsem nevezhető a huszonhetek egyeztetett álláspontjának. A tagállamok képviselői szerdán tárgyalnak először a kompromisszumos dokumentumról. 

A kompromisszum szerint az úgynevezett jogállami feltételrendszer az unió hétéves költségvetésének és járvány utáni helyreállítási alapjának a végrehajtására egyaránt vonatkozna. 

A német javaslat a korábbi elnökségek által kidolgozott szöveg felvizezett változata. A rendelettervezet címéből kikerült a jogállamra való utalás, helyette “az EU büdzsé védelmének általános feltételrendszerét” határozná meg a jogszabály. Ennek megfelelően szűkebben értelmezné a tagállamoknak felróható mulasztásokat: nem a “jogállam általános hiányosságait”, hanem csak a “jogállami elvek megsértését” szankcionálná. Kikerült a szövegből az is, hogy már a jogállam megsértésének “kockázatai” is intézkedéseket vonhatnának maguk után. 

A követelmények közül kihúzták az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítását, de benne hagyták az uniós költségvetést végrehajtó szervek, a nyomozó és vádhatóságok megfelelő működésének garantálását, különösen a csalások és a korrupció felderítésében. Szerepel a szövegben a mulasztások hatékony jogorvoslatának a kívánalma is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.