2020. szeptember 26., szombat

KÖZPÉNZTEMETŐ NYÍREGYHÁZÁN

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2020.09.26.


2019. január 31. Régóta beszédtémát szolgáltat a nyíregyházi stadion. A Magyar Közlönyben megjelent, hogy 10,3 milliárd forintos támogatással egy új, 8 ezer férőhelyes stadiont húznak fel a jelenlegi helyén, a Sóstói úton. Többféle koncepció volt, végül nem a 6, hanem a 8 ezer férőhelyes tervet fogadták el. A beruházó nem az önkormányzat, hanem az állam lesz. A multifunkcionális létesítmény a tervek szerint, 2020 nyarára készülne el. (SZON - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportál)


A nyírségi aréna persze nem készült el idén nyárra, de a Közbeszerzési Értesítő napokban megjelent 2020/187. számában olvasható a „Nyíregyháza sportlétesítmény tervezés-kivitelezés” megjelöléssel az ajánlati/részvételi felhívás. A beruházás célja egy 8.150 néző befogadóképességű „MLSZ-C”, „UEFA-II” minősítési szintű labdarúgó stadion megvalósítása a meglévő stadion elbontásával, egyes elemeinek megtartásával történő újraépítése, valamint egy szabadidő centrum kiegészítő épület, az ezekhez kapcsolódó külső közműcsatlakozások, tér- és útburkolatok, valamint térépítészeti/kertépítészeti feladatok megvalósítása. Tehát ami késik, nem múlik: a központi állami költségvetés terhére a már hosszú ideje másodosztályban tengődő Nyíregyháza Spartacus FC kap egy új stadiont. Már éppen ideje volt, hogy Debrecen (új stadion átadás éve: 2014., kapacitás: 20.340 fő, bekerülési érték: 13,5 milliárd Ft) és Miskolc (új stadion átadási éve: 2018., kapacitás: 15.000 fő, bekerülési érték: 10,8 milliárd Ft) után Nyíregyháza is kapjon egy 8 ezer férőhelyes foci arénát, potom 10,3 milliárd forintért. (Lesz az még több is!)

Hajdú és BAZ megyeszékhelyei után, a nyírségi főváros is kap egy újabb közpénztemetőt. A 2018-ban átadott kisvárdai Várkerti Stadionra 2014-ben eredetileg még 120 millió forintot szánt az Orbán-kormány, később viszont észvesztően drágulni kezdett, nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánították, plusz 800 milliót még 2014-ben adtak rá, amelyből idővel 1,5 milliárd, aztán pedig kétmilliárd lett, mígnem rájöttek, hogy van mellette egy strand, amely termálvizének hulladék hőjét hasznosíthatnák. Az emiatt kiépítendő hőszigetelt távvezeték-rendszer 473 millió forint pluszköltséget jelentett, így a stadion ára a 2014-es 120 millió hússzorosára, 2,5 milliárd forintra nőtt. Áfa nélkül. Ez a költségnövekedési ütem elég rémisztő, csaknem megismételhetetlen!
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.