2020. szeptember 20., vasárnap

KUNETZ ZSOMBOR: „A KORMÁNY GYÁVA VOLT”

PESTI HÍRLAP
Szerző: DERCSÉNYI DÁVID
2020.09.20.


Nem használta ki a kegyelmi állapotot, hogy felkészüljön a rosszabb időkre, és a kevésbé népszerűtlen, de rossz megoldást választotta, amikor lezárta a határokat – mondta a kormányról a Pesti Hírlapnak adott interjújában Kunetz Zsombor szabadúszó orvos, tanácsadó, egészségügyi szakértő, rendszerfejlesztő. A maszkviselést szankciókkal kikényszeríteni szerinte most már késő, főleg, hogy pont a döntéshozók jártak elöl rossz példával.

‒ Újra egyre csak nő a fertőzöttek és a halottak száma. Adódik a kérdés, hogy miként bírja ezt a magyar egészségügy? Mi van, ha több beteg mellé ennél is több orvosi munkára lesz szükség?

‒ Egyelőre úgy tűnik, hogy a Covid‒19 járvány mostani fázisában a betegek száma nő, de nem olyan drasztikusan, mint tavasszal, ez a szerencsénk. Úgyhogy ez most nem tűnik olyan vészesnek. Ne felejtsük el, hogy tavasszal a halálozás 10-13, néha 15 százalékos volt. Most több eset van, de kisebb része kerül kórházba, valószínűleg azért, mert a fiatalok nagyobb arányban kapják el a vírust.

Volt pár hónap nyugalom, amikor fel lehetett készülni a következő, várható hullámra. Ezt az időt jól használta fel a kormány?

‒ Még úgy is, hogy a tavaszi epizódban a Jóisten nagyon kegyes volt hozzánk és az egész régióhoz, és nem szabadult el a vírus, mint Nyugat-Európában (és ez nem annak volt köszönhető, hogy Magyarország annyira élen járt a védekezésben; mi azt csináltuk, amit a környező országok), így már akkor fel lehetett volna készülni, nemcsak akkor, amikor nyáron tényleg minimális új fertőzöttünk volt. Lett volna idő tehát A-B-C stratégiákat gyártani, illetve megfelelő mennyiségű szűrőkapacitás kialakítására, de nem tette ezt meg a kormány. Mert azt látjuk, hogy nem nagyon szűrünk még most sem, még ha jobban is szűrünk, mint eddig. A napi legtöbb új szűrés 11 850 körül volt most, tavasszal a napi csúcs 8900 körül volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.