2020. szeptember 20., vasárnap

SZAKPOLITIKA VAGY POLITIKAI GAZDASÁGTAN?

MÉRCE
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2020.09.20.


Talán sokaknak feltűnt, hogy az utóbbi időben Magyarországon egyre-másra jelennek meg a különböző think tankek, intézetek. Felmerül a kérdés, hogy közelebb visznek-e minket ahhoz, hogy Magyarországon olyan kormányzás legyen, amely fenntartható, igazságos, és nem korrupt. Ehhez röviden vissza kell tekintsünk a think tankek történetére nyugaton, ahonnan ez a jelenség hozzánk begyűrűzött.

A think tankesdi jobboldali eredete

Stephanie L. Mudge nagy sikerű könyve a baloldalról (Leftism Reinvented) a think tankesdi világát érdekes módon a jobboldalra vezeti vissza. A Mont Pelerin Társaság volt az első, amely az akkoriban szinte egyeduralkodó keynesiánus közgazdaságtannal szembefordulva a közvélemény tudatos formálásába kezdett. Ebben óriási segítségére volt a nagytőke, amely az első perctől kezdve megfinanszírozta a tevékenységüket, az alacsony adókat és deregulációt hirdető ideológiájuk propagálásának anyagi támogatását jól megtérülő befektetésnek tekintetve. Utólag egyértelműen kijelenthetjük: joggal. Bőven kifizetődött adócsökkentésekben, kedvezményekben, az iparági szabályozás testreszabásában, az offshore adóelkerülés lehetővé tételében, bőséges közbeszerzésben, a monopólium ellenes állami fellépés elhanyagolásában.

Az úgynevezett Atlas-hálózat keretében bőkezűen kistafírozott think tankek nemzetközi pókhálóját hozták létre, százszám, világszerte. Ezek az intézmények policy papereket publikáltak, rendezvényeket tartottak, kutatásokat és egyetemi katedrákat finanszíroztak, és mindenekelőtt nyomultak a tömegmédiában. Felépítettek olyan sztárokat, mint a szabad piac evangelistája, Milton Friedman. Segítette ebben őket az egyre inkább nagyvállalati tulajdonba átmenő tömegmédia...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.