2020. szeptember 6., vasárnap

ORBÁN POLGÁRHÁBORÚJA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.09.06.


Állig felfegyverkezve várjuk a vírus második hullámát, mondta Orbán Viktor a pénteki rádiós megszólalásában, de ezt simán betudhatnánk a miniszterelnök szokásos harctéri játékának. Nyilván rá is játszik is erre; minél többen viccelődnek vele, netán bírálják, annál inkább használja retorikai fordulatként a különböző háborús kifejezéseket. Nem vagyok pszichológus, nem is akarom megfejteni a lélektani okokat, annyit azonban mindenképpen érdemes megállapítani: sajnos vannak követői. Vannak, akár a médiában – elég, ha Bayer legutóbbi undormányára gondolunk –, akár a kormányában, vagy annak hátterében tevékenykedőkre. Az, amit most az Alapjogokért nevű szélsőségesen kormánypárti intézmény közzétett, hirdetésként, vagy ki tudja miként, nehéz úgy értelmezni, hogy ne az orbáni világ leképezése lenne. A képen harcoló katonákat látunk, ki tudja miért és milyen céllal.


Nehéz a látszólag ok nélkül megjelent plakát-szerű valamit másként értelmezni, mint egyfajta fenyegetést: a magyar katonák készek arra, hogy megvédjék a hazát. Csak azt nem tudni, kitől. A hirdetés a Nemzeti Sportban jelent meg, nem egyfajta harci gyakorlat illusztrálásaként, nem az egypárt rendszer MHK-gyakorlatának illusztrálásaként, hanem – és ez a kérdés. Miért? Miért pont most, miért pont ott?

Nem véletlenül, nyilván, mint ahogy az sem véletlen, hogy máris petíció indult a háborús propaganda ellen. A háborús propaganda szövege a következőket mondja: „Igazság, erő, felemelkedés, együtt tesszük naggyá a Kárpát-medencét.” A közzétett anyagot háborús uszításként értelmezték a legtöbben – és joggal –, ezért is követelik, hogy mind az újság, mind pedig az Alapjogokért Központ vezetése határolódjon el tőle. Nem vállalok túl nagy kockázatot, ha azt állítom: nem fog. Sőt, lesznek „publicisták", akik az AK mellé állnak, megmagyarázva, hogy a dolog épp a fordítottja, csak a libernyákok próbálnak egy ártatlan hirdetésből kormány-ellenes hangulatot teremteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.