2020. szeptember 28., hétfő

SÚLYOSAN SÉRÜLT GYEREKÜK ÁPOLÁSA MELLETT KÉNYTELENEK VOLTAK DOLGOZNI IS, NYUGDÍJ UTÁN KEVESEBB TÁMOGATÁS A „JUTALOM”

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2020.09.28.


Negyven évet dolgozott az egészségügyben, ebből 30 éven keresztül munkája mellett ápolta súlyosan sérült, most 37 éves fiát is Schilling Magdolna, egy nyugdíjas korú budapesti anya.

Magdolna sosem szerette volna bentlakásos intézménybe adni fiát, mondván, a legtöbb ilyen otthon a fővárostól távol, eldugott vidéki településeken található, és sosem lesz képes olyan ellátást nyújtani fiának, amilyet a családjától kaphat. Egyedülálló szülőként azonban Magdolna nem tehette meg, hogy ne dolgozzon teljes állásban fia ápolása és másik gyereke nevelése mellett, miközben fiára nappali ellátó intézményben vigyáztak.

A fiú most is vele él, így szülőként Magdolna jogosult lehetne a 2019-ben bevezetett gyermekek otthongondozási díjára, a gyod-ra, ami épp idén január 1-jével emelkedett 24 százalékkal, bruttó 124 ezer forintra.

Az érvényes jogszabály alapján azonban Magdolna csak az öregségi nyugdíja és a gyod összegének különbözetére jogosult a gyereke otthon ápolásának támogatásaként, ami, lévén, hogy Magdolna aktív korában szinte végig teljes állásban dolgozott, a gyakorlatban semmilyen plusz támogatást nem jelent az asszony számára.


Amit jelenleg fia ellátására kap, az mindössze havi 50 ezer forint, ennyi a tartós ápolást végzők idős kori támogatása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.