2020. szeptember 3., csütörtök

SZABAD SZEMMEL: HA NEM GARANTÁLJÁK A BÜNTETLENSÉGÉT, ORBÁN KÉSZ MEGBÉNÍTANI AZ UNIÓS MENTŐFOLYAMATOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.09.03.


És közben az EU csak széttárja a kezét a magyar sajtópiac átrendeződését és egy újabb egyetemfoglalást látva.

Blo
omberg

Magyarország azzal fenyegetőzik, hogy mindaddig nem hagyja jóvá a 750 milliárd eurós, történelminek tekintett uniós gazdasági mentőcsomagot, amíg nem kap biztosítékokat, hogy nem lesz semmi baja a demokratikus normák leépítése miatt. Erről a soros német elnökség tájékoztatta az Európai Parlament megbízottait. Eszerint előbb a programhoz kapcsolódó jogállami kritériumokról kell megállapodni, és a magyar parlament csak utána szavazza meg a júliusi uniós csúcson hozott újjáépítési alapot. Pedig a tehetős országok a többi közt éppen azért egyeztek bele az elképzelésbe, benne az EU által felveendő hitellel, mert cserében ígéretet kaptak, hogy nem részesülhetnek a támogatásban olyan kormányok, amelyek nagy ívben tesznek az igazságszolgáltatás és a sajtó függetlenségére. 

Egy brüsszeli diplomata most azt mondta, hogy egy fenékkel nem lehet két lovat megülni, vagyis az nem megy, hogy egyidejűleg nyújtsanak gyors segítséget a vírus által sújtott országoknak, illetve hatékonyan szavatolják a jogállami normák betartását. Így ideális megoldás nincs, miközben főként a déli tagok mannaként várnak a pénzre. Az unió egyébként a tervek szerint az ősszel rukkol ki a finanszírozás pontos feltételrendszerével.

Newswise

Az európai ügyek egyik amerikai szakértője úgy kommentálta a magyar akadékoskodást, hogy az egész EU veszélybe kerül, ha az unió és főleg a Merkel-féle Néppárt autokratákat támogat és bátorít. R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem magyar származású politológia professzora kiemelte, hogy a CDU egy évtizede védi Orbánt és ennek a következménye, hogy a kormányfő most erre a kemény lépésre szánta el magát, miközben a kancellár saját uniós öröksége részének tekinti, hogy az alapot a jogállami gyakorlattól tegyék függővé. A tekintélyelvű orbáni állam a brüsszeli alapokból él, de itt az ideje szembeszállni a magyar vezetővel és szólni neki, hogy ne blöfföljön.

Der Standard

16 nemzetközi újságíró szervezet az unió versenyjogi biztosánál tiltakozott, mivel a magyar kormány jogtalan előnyben részesíti az ellenőrzése alatt álló sajtót, főként az állami rádiót és tévét, ezzel pedig megsérti az EU versenyszabályait. Az aláírók meg vannak döbbenve azon, hogy a Bizottság nem reagált a korábbi hasonló panaszokra, pedig már 4, illetve két év telt el, amióta azokat benyújtották. Ráadásul 2018-ban megalakult a KESMA és ez csak kiélezte a helyzetet. Arról nem beszélve, hogy magyar irányítási modellt a térség más államai is átveszik, pl. Szlovénia. 

A levél sürgeti, hogy Brüsszel sürgősen tegyen lépéseket és védje meg a jogot, hogy a magyar nyilvánosság szabad és sokszínű forrásokból tájékozódhasson. Az állásfoglaláshoz olyanok csatlakoztak, mint a Riporterek Határok Nélkül, a Nemzetközi Sajtó Intézet, az Európai Újságírók Szövetsége, illetve az Európai Újságíró Egyesület.

Le Figaro

A konzervatív lapnak az Index sorsa jutott eszébe, miután a 168 óra tulajdonosa azonnal hatállyal eltávolította a 168 óra főszerkesztőjét. Úgy tudni, hogy Rózsa Péternek azért kellett mennie, mert Orbán Viktor honlapjáról átvett egy képet, amely még pár évvel ezelőtt készült a szülőkről és az öt gyerekről. A fotó illusztráció ahhoz a cikkhez, amely a nacionalista miniszterelnök családpolitikájáról készült. Ám Milkovics Pál, a kiadó cég tulajdonosa úgy látja, hogy a szerkesztőség eljárása ellentétben áll a jó ízléssel. Egyben azt bizonygatja, hogy döntésének nincs semmiféle politikai háttere, semmiféle hatalmi nyomásgyakorlás nem áll amögött. 

Az újság ezzel együtt emlékeztet arra, hogy a magyar közmédia mára a hatalom politikájának átjátszó állomása lett, miközben „közeli” üzletemberek felvásárolták a kereskedelmi sajtó jó részét. De ez is szerepet játszott abban, hogy az unió két éve jogállami eljárást indított Magyarország ellen, amely 2010 óta a 23-ikról a 89. helyre csúszott vissza Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság rangsorában. A szervezet azt követeli, hogy az EU kösse a szubvenciókat a jogállam tiszteletben tartásához és torolja meg, amiért a közmédia aránytalanul sokat kap állami forrásokból.

Süddeutsche Zeitung

Orbán Viktor megpróbálja jobboldali-nemzeti pártvonalra átállítani a Színház és Filmművészeti Egyetemet. A miniszterelnök azt állítja, hogy modellváltás történik, az intézmény vezetése ezzel szemben úgy ítéli meg, hogy vége az iskola autonómiájának. Az új alapítvány beléptével tartalmilag és művészileg minden megváltozik. Vidnyánszky Attila a kormányfő bizalmasa az új nemzeti művészet megteremtését írta a zászlajára, miközben az egyetem eddigi vezetése nem kér ebből a koncepcióból. 

Járókelők enni- és innivalót vittek az épületet megszállva tartó diákoknak, akiknek a képviselője azt mondta, hogy más iskolák is áttettek már alapítványi kezelésre, de ők az lsők, akik tiltakoznak ez ellen.

Kurier

A köszönetnyilvánítás mellett burkoltan bírálta is a magyar politikát az osztrák parlament elnöke, amikor a bécsi magyar nagykövetségen magas kitüntetést vett át Kövér Lászlótól. Sobotka, aki az Európai Néppártban többször is szót emelt a Fidesz kizárása ellen, arról beszélt, hogy nem elég a vallást az előtérbe állítani, meg kell élni a hit lényegét. És ezt meg kell mutatni a felebarátok, valamint az idegenek kapcsán is. Hozzátette, hogy ezzel együtt megfelelő szemmértékre van szükség a menedékpolitikában, mert enélkül nem lehetséges sem a lakosság támogatása, sem pedig a sikeres beilleszkedés. 

Sobotka utána azt mondta az újságnak, hogy ennyi kritikát igazán el kell viselnie a jó kétoldalú kapcsolatoknak. A vitás kérdéseket ugyanis párbeszéd útján tisztázni kell, és itt külön is megemlítette a jelenlegi határzárat. Bár szerinte az inkább a belpolitikának szól, semmint Ausztriának. Az ünnepségen ugyanakkor elhangzott, hogy az osztrák politikus elutasítja a nyitott határokat, fellépett az illegális migráció és a kvóták ellen. Kövér Lászlónak egyébként azért nem kell karanténba vonulnia az út után, mert akinek diplomata útlevele van, arra nem vonatkozik az előírás.

Die Presse

Kövér László egy napra átrándult Bécsbe, hogy kitűzze a magas elismerést osztrák kollégája mellére – egy nappal azután, hogy Magyarország leengedte a határsorompókat. Úgy hogy Sobotka zakóját mostantól szerfölött díszíti majd a plecsni az Operabálon és más, hasonló eseményeken. Hogy határzár ide vagy oda, a Magyar Köztársaság 2. méltósága vállalkozott az útra, az mutatja a különleges tiszteletet Orbanisztán részéről, és elűz minden rossz szájízt. Mellesleg Sobotka neve cseh-morva származásra utal. 

Ám ez csupán kis szépséghiba, amin túllép az uraságok pártbarátsága. De azért Magyarország áldhatja a szerencséjét, amiért nem Strachének, a volt alkancellárnak, Orbán és a magyar politikai nagy csodálójának ítélte oda az elismerést. Erre igyunk!

Süddeutsche Zeitung

Nehezen magyarázható kivételeket fűztek a járvány miatt elrendelt magyar beutazási tilalomhoz. Az intézkedés azonban jól beleillik abba a hivatalos budapesti narratívába, miszerint a jelentős fenyegetések a határon túlról leselkednek. A bírálók ezzel szemben arra figyelmeztetnek, hogy fontosabb volna országon belül megálljt parancsolni a járvány terjedésének, és nem a határokat lezárni. 

Szijjártó Péter meg is erősítette a gyanút, hogy ti. az egészségvédelem mellett politikai jelzést kívántak adni. A napokban ugyanis bejelentette, hogy a csehek, lengyelek és szlovákok mentesülnek a korlátozás alól. Ily módon a V4-ek immár járványügyileg is egységet képeznek, túl azon, hogy gyakran szembeszállnak a brüsszeli döntésekkel.

Neue Kronen Zeitung

Igen sok magyar vendégmunkás nem tud hazatérni Stájerországból, mert távolabb lakik a határtól az előírt 30 kilométernél, ezért keddtől nem ingázhat még hetente sem, mivel vonatkozik rá a 14 napos karantén. Hacsak nem mutatnak fel két nap különbséggel két negatív tesztet. A tartományban csaknem 3 ezer magyar munkavállalóról tudnak, ők többnyire a vendéglátásban, kézművesként, a húsiparban vagy építkezéseken dolgoznak. De most nem marad más választásuk, mint hogy maradnak Ausztriában. 

A helyi Gazdasági Kamara elnöke azt mondja, sokat árt a gazdasági bizonytalanság. Herk szerint most európai megoldásra van szükség, mert a vírus nem ismer határokat és csakis közös erővel lehet legyűrni. Ám jelenleg minden állam azt csinálja, amit jónak lát, ami roppant káros. Ezt egy másik illetékes azzal toldja meg, hogy a magyar kormányintézkedés felkészületlenül érte az osztrák cégeket, miközben Magyarország a tartomány 9. legfontosabb kereskedelmi partnere. 

Spiegel

Szófiában több tucatnyian megsebesültek, amikor összecsaptak a kormány és a korrupció ellen tüntető tömegek, valamint a rendőrség. A sérültek között vannak újságírók és rendőrök is. 35 embert elvitt a karhatalom. Előtte a tüntetők megpróbálták áttörni a parlament körül emelt kordont. A rendőrfőnök szerint a letartóztatottak főként futballultrák. Egyben visszautasította emberi jogi szervezeteknek azt a vádját, hogy a biztonsági erők igen brutálisan jártak el. 

A két hónapja óra tartó demonstrációk a miniszterelnök távozását akarják elérni, mert általános a vélekedés, hogy miniszterelnök oligarchákat támogat. A rendőrség borsszprét és könnygázt vetett be az este. A tegnapi megmozdulást azért szervezték, mert a nyári szünet után összeült a törvényhozás, amelyet Boriszov eszközként kíván felhasználni, hogy alkotmánymódosítás címén húzza az időt és hivatalában maradjon. A tömegek sürgetik a főügyész menesztését is. 

A kormányfő első számú ellenlábasa, az államelnök ismét új választásokra szólított fel. A nyílt elégedetlenséget egyébként az váltotta ki, hogy az ügyészség nemrégiben átkutatta az irodáját. Boriszov ugyanakkor azt közölte, hogy csak márciusban hajlandó távozni, tehát amikor lejár a 3. mandátuma. A jelentős emlékeztet arra, hogy Bulgáriában hatalmas a korrupció, miközben az ország viszonylag szegény és egy-két oligarcha tartja kézben a gazdaság jelentős részét.

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.