2020. szeptember 6., vasárnap

TÁGULÓ HATÁROK – NÉHA SZÜKSÉG VAN ÚJ KALANDOKRA

168 ÓRA
Szerző: HERSKOVITS ESZTER
2020.09.05.


Solymosi Tamás tizedik éve a Magyar Állami Operaház balettigazgatója. Ez idő alatt a Magyar Nemzeti Balett szinte teljesen megújult, modernebb, a régivágásúbb balettrajongóknak már-már extravagáns előadások is megjelentek a klasszikusok mellett a repertoárban, illetve sok darabot neves külföldi koreográfus jegyez. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, sok kritika éri emiatt. Legutóbb a 168 Órában Kozmér Alexandra hozta fel ezeket. A kritikákról és az új darabokról is beszélgettünk.


A rap az új klasszikus zene?

Az Itthon maradokra gondol?

Igen, a stand-upos Kovács András Péter karanténslágerére, és az abból készült előadásra, amelyet októberben mutatnak be.

KAP-pal mindig is jó volt a viszonyunk. Az Itthon maradok című rapszáma napokkal a kijárási korlátozás után jött ki, és nagyon gyorsan lett széles körben népszerű. Az előadás egyfajta tisztelgés is azok előtt, akik akkor értünk dolgoztak – orvosok és ápolók is lesznek a közönség soraiban. De igen, ez egy formabontó, pár alkalmas előadás. Örülök, hogy van ilyen, de mi nem erre szoktunk táncolni.

Persze, tudom, direkt fogalmaztam erősebben, vagyis, mondjuk így, a meghökkenés okán. De, gondolom, nem csak engem lep meg a stand-up és az opera párosítása.

Anno Amszterdamban éltem és dolgoztam. Egyszer egy próba után Hans van Manen mester, akinek számos nagyszerű darabja megy nálunk, vacsorázni hívta a társulatot, mi meg persze örömmel mentünk. Latin-amerikai étterembe vitt minket a mester, ahol, akkor hetvenévesen, olyat táncolt, hogy leesett az állunk. Én is szeretek olykor kikapcsolódni, és például latin tangóra táncolni. Néha szükség van arra, hogy elkalandozzunk egy kicsit...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.