2020. október 5., hétfő

A TEHETSÉGES RENDEZŐ, AKI KISAJÁTÍTOTTA A MAGYAR SZÍNHÁZI SZAKMÁT

TELEX
Szerző: PRESINSZKY JUDIT
2020.10.05.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem sietős átalakítása valószínűleg kitörölhetetlenül összeolvadt a nevével. Szakmailag évekig mellőzve érezte magát Magyarországon, kárpátaljai származása miatt pedig idegennek, aztán jött a kormányváltás. Legalább egy évtizede a hatalom választott színházi embere, hatalmas befolyással pozíciót pozícióra halmoz. Bár nézeteivel és megnyilvánulásaival pályatársai gyakran nem értenek egyet, szakmai tudását nem kérdőjelezik meg. Portré Vidnyánszky Attiláról.


Nyár óta az egyik legforróbb téma Magyarországon a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) átalakítása, aminek fenntartója a kormány helyett egy erre a célra létrehozott alapítvány lett. A kuratórium kinevezése után hatalmas ellenállás és tüntetéshullám kezdődött, a diákok elfoglalták saját egyetemüket.

Az alapítványi kuratórium élére pedig Vidnyánszky Attila került. Nem túl meglepő döntés, a színigazgató ugyanis évek óta a magyar színházi élet legbefolyásosabb alakja. Szakmai élete igazi sikersztori lehetne, mégis tele van ellentmondásokkal.

A portré elkészítéséhez Vidnyánszky Attilát is megkerestük. A Nemzeti Színház sajtósa levelünkre annyit válaszolt: a megkeresést köszönik, de „nem szeretnénk most élni a lehetőséggel”. Így a cikk a Vidnyánszkyról nyilvánosan elérhető információkból és ismerősei megszólalásai alapján készült...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.