2020. október 27., kedd

A VÍRUS MINT TANÍTÓMESTER – ORVOSTANHALLGATÓK ARRÓL, HOGYAN ÉLIK MEG A JÁRVÁNYT

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2020.10.27.


Úgy vélik, ha a Covidról van szó, nem lehetünk elég óvatosak.


– Egyik este talán mintha kicsit fájt volna a torkom, de másnapra az is elmúlt. Így szinte tünetmentesen voltam vírushordozó, nem volt lázam, nem köhögtem, nem gyengültem le. Bánáti Bence, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvoskarának negyedikese ekképp összegezte, hogy szervezete könnyen legyőzte a koronavírust. A fogorvosnak készülő palotabozsoki diákról akkor derült ki, hogy vírushordozó, amikor a szeptemberi iskolakezdéskor átesett a karon kötelező teszten. Bence karanténnal kezdte a tanévet. Attól, hogy gondmentesen megúszta a betegséget, még nem becsüli le a vírust: – Nem jelent védettséget, ha valaki átesett rajta. Olvastam olyan esetről, hogy valaki elsőre gyorsan meggyógyult, aztán visszaesett és meghalt. A vírus gyorsan terjed, ez teszi veszélyessé, és nem igaz az a vélemény, hogy a COVID nem több sima náthánál. 

A pécsi egyetemen tanuló orvostanhallgatókat arról kérdeztük, hogy miképp élték meg a koronavírust és annak következményeit. Arra voltunk kíváncsiak, hogy az orvosi pályára készülő korosztályt mennyire járja át az a szkepticizmus, ami a társadalom egészét jellemzi, ha szóba kerül a vírus és annak orvosi, illetve társadalmi kezelése. Négy hallgatót faggattunk, ám mivel ők gyakran beszélgettek, vitatkoztak társaikkal, tanáraikkal a vírushelyzetről, válaszaik némiképpen összegzik a kar hallgatóinak véleményét. 

A válaszok alapján a Pécsen tanuló orvosjelötek véleménye erősen egybecseng. A kérdezettek nem tudnak arról, hogy sortársaik között lennének olyanok, akik kételkednének a vírus létezésében és az általa okozott betegség veszélyességében. Ám attól, hogy komolyabbnak gondolják a betegséget, mint a szokásos influenzát, és féltik idősebb vagy más betegségtől szenvedő szeretteiket, nincs bennük rettegés. Biztosak abban: nem ez a betegség lesz az emberiség végzete. Úgy vélték, egy év alatt megtalálják a vírus ellen a vakcinát, ám félő, hogy a legyengült embereknek ezt kockázatos lesz beadni, ezért számukra ez sem jelent megoldást. Várható, hogy közülük sokan a járvány lecsengése után is maszkkal járnak majd egy tőlük idegen közösségbe. Sőt, azt is el tudják képzelni, hogy az egészséges fiatalok és középkorúak körében is megmarad bizonyos helyzetekben a maszkviselet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.