2020. október 26., hétfő

„AZ IGAZAT MONDD, NE CSAK A VALÓDIT…"

HÍRKLIKK
Szerző: KÖKÉNY MIHÁLY
2020.10.26.


A hivatalos kormányzati honlapon naponta megjelenik az új, igazolt fertőzöttek száma: a járvány kitörése óta azonosítottak, az elhunytak, a gyógyultak és a még aktív fertőzöttek, továbbá a kórházban kezeltek és az elhunytak számával együtt. A pozitív teszttel rendelkező személyek száma megyei bontásban is követhető. Sőt, a meghaltak korát és (etikailag vitathatóan) alapbetegségeit is publikálják. Mindez azonban keveset mond a lakosságnak, de a szakmának és a helyi önkormányzatoknak sem árul el eleget. Sőt, félrevezető.


Kétségtelen, hogy a helyzet romlik. Nem kicsit, nagyon. A világjárvány első hullámában több mint két teljes naptári hónapra volt szükség ahhoz, hogy 3149 új vírusos eset felhalmozódjon Magyarországon. Szombaton ezt a mennyiséget 24 óra alatt sikerült elérni.

De mielőtt hitelt adunk a bulvársajtó bombasztikus címeinek, s elborzasztó rekordokról beszélünk, a napi tesztszámot illik összevetni a pozitív esetek számával. A vasárnapi 3149 fertőzöttet csaknem 19 000 mintavételből diagnosztizálták, míg előző nap jóval kevesebb, 11971 tesztből lett 1820 pozitív. Az új esetek aránya az új mintavételeken belül alig változott: 16, illetve 15 százalék volt. Mindkét arány messze meghaladja a WHO által a kontrollált járvány mértékének elfogadott öt százalékot, tehát nálunk legalább háromszor több teszt lenne indokolt naponta. S nem vigasztaló, hogy az arány más európai országban sem kedvező – talán Németország és Dánia kivétel...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.