2020. október 26., hétfő

SOKAN FELTESZIK A KÉRDÉST: 350 ÉLET VAGY 100 EZER MUNKAHELY A FONTOSABB

HVG / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.10.26.


Az emberek egy része úgy gondolja, túl nagy volt a tavaszi lezárás gazdasági kára az "egészségügyi előnyökhöz képest" – mondta Tóth István György, a Tárki vezérigazgatója a hvg.hu-nak adott interjúban. A most megjelent Társadalmi Riport szerint az elmúlt évtizedekben komoly lehetőségeket pazarolt el az ország, az egyik legfontosabb kérdés az emberek tudásának, egészségének javítása lenne.


hvg.hu: A legfrissebb Társadalmi Riport nehéz helyzet elé állította Önöket, a járvány miatt a tanulmányok egy részének a végén szerepel, hogy az abban leírt folyamatok azóta változhattak/romlottak. Mégis, a tanulmányokból mi látszik, milyen állapotban van a magyar társadalom?

Tóth István György: A Társadalmi Riport – amelyet idén Kolosi Tamással és Szelényi Ivánnal szerkesztettünk – inkább közép- és hosszútávon nyújt áttekintést a magyar társadalom alakulásáról, és miután több adatfelvételre épül, sok témát jár körbe az összesen 26 fejezetben, nincs feltétlenül egységes sztorija.

Személy szerint azt emelném ki, hogy az emberi erőforrások gazdagítása, az emberek tudásának, egészségének javítása lenne a legfontosabb kérdés. A magyar társadalom felzárkózásában az elmúlt évtizedekben jelentős elpazarolt lehetőségek voltak, más preferenciákkal, prioritásokkal jobban haladhattunk volna mind a Visegrádi országokhoz, mind az Európai Unióhoz képest. Vannak pozitív makrogazdasági mutatók, amelyeknek viszont jól látszik a sérülékenysége a járvány alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.