2020. október 27., kedd

BÁRHOVÁ IS NYÚL KARÁCSONY, MINDENHOL A NER-BE ÜTKÖZIK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.10.27.


Úgy tűnik, hogy megannyi vita és hányattatás után, elkezdődhet a Lánchíd felújítása. Persze, még semmi sem biztos, de van előrelépés az elrozsdásodott és ily módon a veszélyesség határára sodródott híd ügyében. Budapest előző vezetése tíz évig hezitált a felújításon, ám mostanra már csak a cselekvésnek van helye, mert a munka halaszthatatlanná vált. Jelen állás szerint négy cég adhat be ajánlatot, közülük három a NER-hez közelinek mondható, a negyedik az osztrák tulajdonban lévő Strabag.


Nem volt hiábavaló az elmúlt tíz év, legalábbis abból a szempontból, hogy a NER beágyazódott Magyarország mindennapjaiba, nem utolsósorban a gazdasági életbe. Ha az ember eldob egy követ, szinte biztos, hogy egy NER-közeli céget talál el, ami persze nem cél, különösen, ha a Lánchíd régóta esedékes és húzódó felújításáról van szó. Most mindenesetre úgy tűnik, hogy újabb akadály hárult el a munkálatok megkezdése elől: a kormány hajlik a Tarlós Istvánnak odaígért hatmilliárd forint kifizetésére, amennyiben a híd lezárása, vagyis a gyakorlati kivitelezés, nem tart 18 hónapnál tovább. És van még egy feltétel, jelesül az, hogy ez a pénz lesz a végső, vagyis, hogy a híd felújításának költsége nem drágulhat tovább.

Ez utóbbi meglehetősen rendszeridegennek tűnik, Magyarországon ugyanis alig akad olyan beruházás, amely menet közben ne drágult volna, akár a többszörösére is. Nyilván a Lánchíd felújítása esetében is nehéz lesz a költségek emelkedését megfékezni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.