2020. október 27., kedd

SZÓLAMNAK JÓ, POLITIKAI HÚZÁSNAK ÖNGÓL LENNE A FIDESZTŐL AZ ABORTUSZ SZIGORÍTÁSA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2020.10.27.


Nőjogi szempontból abszolút sereghajtó államokhoz csatlakozott Magyarország, amikor az Egyesült Államok kezdeményezésére aláírta az ENSZ többségével szembeszálló abortuszellenes nyilatkozatot. Miközben Washington kampánycélokra használja fel a témát, az már kevésbé egyértelmű, hogy a Fidesz-kormány mit nyerhet egy ilyen kiállással. Donald Trumpnál viszont szerezhetnek egy jó pontot.


Nem tervez szigorítást az abortusz törvényi szabályozásában a magyar kormány, csendben mégis vitatott kezdeményezéshez adta a nevét. Magyarország az Egyesült Államok meghívására nemcsak aláírója, hanem társkezdeményezője is lett a Genfi Konszenzus Nyilatkozatának (Geneva Consensus Declaration), amely a női egyenjogúság és egészség védelmének köntösébe bújtatva azt is kimondja:

nem létezik az abortuszhoz való nemzetközi jog.

A nyilatkozathoz való csatlakozásról korábban nem sokat kommunikált a magyar kormány, sőt, annak elfogadása után is mindössze Novák Katalin, frissen kinevezett családügyi miniszter osztott meg róla egy rövid posztot saját Facebook-oldalán. A csend azért is furcsa, mert amerikai részről is egészen magas szintű politikusok képviseltették magukat a koronavírus miatt csak online megtartott ceremónián. Az október 22-ei, másfél órásra nyúlt aláírási ünnepségen Alex Azar egészségügyi miniszter mellett Mike Pompeo külügyminiszter mondott beszédet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.