2020. október 9., péntek

EGYRE NAGYOBB A BAJ A GAZDASÁGBAN - NEM HISZNEK A CÉGEK SEM A GYORS VISSZAPATTANÁSBAN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.09.


A Kopint-Tárki Gazdaságkutató szerint a korábban vártnál nagyobb, 5,8 százalék lesz idén a gazdaság visszaesése, de a kormány is 5-6 százalékos csökkenéssel számol. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint elhúzódó válságra számíthatunk; csak 2022 első félévében tud visszatérni a magyar gazdaság a 2019-es szintre. A munkaerőpiac szétzilálódott, az infláció elszállt, a cégvezetők sem hisznek a gyors kilábalásban.


A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet legfrissebb előrejelzése szerint idén akkor is 5,8 százalékkal zsugorodik a magyar gazdaság, ha nem lesz a tavaszihoz hasonló teljes gazdasági leállás. A gazdaságkutató legutóbb még 5 százalékos csökkenést prognosztizált. A Ezúttal zért emelte meg, mert az utolsó negyedév a nyári javulás megtorpanását, rosszabb esetben részleges visszájára fordulását hozhatja – hangzott el tegnapi sajtóbeszélgetésen.

De Varga Mihály pénzügyminiszter sem optimistább. A Portfolio tegnapi, Budapest Economic Forum 2020 konferenciáján 5-6 százalékos idei visszaesésről beszélt. Mint elmondta: a heti gazdasági adatokból úgy tűnik, hogy a felpattanás nem lesz olyan, mint azt sokan várták: vagy egy W-alakú, vagy elhúzódó válságra kell készülni. A magyar gazdaság 2019-es teljesítménye valamikor 2022 első félévében térhet vissza. A döntő változás 2021 második negyedévében következik majd be. Akkorra kell meglennie a vakcinának, és attól az időponttól kezdhet el a világgazdaság, az európai gazdaság és így a magyar gazdaság is magára találni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.