2020. október 8., csütörtök

GYURKÓ SZILVIA: A SZÜLŐK KÉTHARMADA SZERINT LEHET GYEREKET VERNI

SZEGED.HU
Szerző: RAFAI GÁBOR
2018.10.21.


Nem születünk szülőnek, a gyermeknevelést is tanulni kellene – állítja Gyurkó Szilvia, hazánk legismertebb gyermekjogi szakértője, aki szerint a gyermekek számára legveszélyesebb közeg a saját családjuk.


A család a legfontosabb egy gyermek életében, miközben a gyermekek elleni erőszak többségét éppen a családon belül követik el. 
Szigorúbb törvénykezés kellene vagy szemléletváltás?

– Mindkettőre nagyon nagy szükség lenne. El kellene végre fogadnunk, hogy a gyermekek számára legveszélyesebb közeg a saját családjuk. Elsősorban azért, mert a gyerek nagyon kiszolgáltatott annak a közegnek, amiben felnő, bármilyen körülmények közé születik is. A gyereknek egyszerre van joga a saját, vérszerinti családjához, és ahhoz, hogy erőszakmentesen nőjön föl, de ez a kettő együtt nagyon sokszor nem biztosítható, és valamelyik jog sérülni fog. Sokszor elmondhatjuk, ami egy gyerekkel a saját családjában történik, annál rosszabb már nem fog vele történni egész életében.

Segítség?

– Mivel a gyermekbántalmazások mindig zárt falak mögött zajlanak, sok esetben a környezet sem tesz semmit ellene, a gyerek pedig nem tud védekezni, ezért óhatatlanul elkallódik, vagy rossz útra lép. Sok esetben azok a gyerekek, akik bántják az iskolában a társaikat, otthon saját családjukban bántalmazás áldozatai...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.