2020. október 8., csütörtök

HOVÁ, MERRE, KOMPORSZÁG?

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.08.



„Kompország, Kompország, Kompország: legképességesebb álmaiban is csak mászkált két part között: Kelettől Nyugatig, de szívesebben vissza.” Ezt Ady Endre az Ismeretlen Korvin-kódex margójára című publicisztikájában írta 1905-ben, mégis – az orbáni politikának köszönhetően –, mintha leképezné a 2020-as Magyarországot is. Arról, hogy valójában hová is tartunk, Wiener György politológussal, az MTA köztestületi tagjával, az MSZP választmányának elnökhelyettesével beszélgettünk, aki szerint az Orbán kormány nem rögtönöz, hanem lépésről-lépésre halad előre a magyar nagytőke megerősítése és a középhatalmi pozíció elérése érdekében, és mindent ennek rendel alá.


Ebben az országban sokan hittük, hogy azzal, hogy csatlakoztunk az Európai Unióhoz, megérkeztünk Nyugatra. Ám az Orbán kormány nem egy intézkedése miatt, sokkal inkább úgy tűnik, mintha Keletre tartanánk. Most akkor valójában hol vagyunk, Nyugaton, vagy Keleten?

– A magyar történelem során, mindvégig meghatározó jelentőségű kérdés volt, hogy az ország Európa melyik részéhez tartozik. Bár az általánosan elterjedt vélekedés az, hogy a Szent István-i államalapítással Magyarország egyértelműen a Nyugat részévé vált, ez azért nem teljesen pontos értékelés. Ameddig ugyanis a Bizánci Birodalomnak – az 1204-es IV. keresztes hadjáratig – jelentős szerepe volt, addig Magyarország jelentős bizánci kapcsolatrendszerrel is rendelkezett. Példaként említem, hogy a Szent Korona alsó részét az 1074 és 1077 között uralkodó I. Géza. VII. Dukász Mihály bizánci császártól kapta, és ez is az ilyen irányú függést mutatta. Az 1160-as évek magyar trónviszályaiba a Bizánci Birodalom nagyon erőteljesen beavatkozott, sőt, az 1172 és 1196 között uralkodó III. Béla a bizánci udvarban nőtt fel, mert amíg Manuel császárnak nem született fia, addig ő volt a kiszemelt trónörökös Alexiosz néven. A XIII. század elejétől Magyarország egyértelműen a nyugati orientációra váltott át, amin azután a török hódoltság változtatott...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.