2020. október 27., kedd

HATALMASAT VÁLTOZOTT A LAKÁSHITELEZÉS - HARMADÁVAL ESETT A FELÚJÍTÁSI KÖLCSÖN, FELEZŐDÖTT A HITELKIVÁLTÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2020.10.27.


Az idei első félévben a hivatalos adatok szerint óriásit változott a lakáshitelezés. Az állomány a moratóriumnak köszönhetőn jelentősen nem bővült, az új szerződések száma pedig 16 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához képest. Úgy tűnik, az állami támogatás tartja életben az ingatlankölcsönök piacát.


Az idén június végén – tette közzé a KSH – a magyarországi lakáshitel-állomány 3787 milliárd forint volt, csak 4,3 százalékkal (155 milliárd forinttal) nagyobb a 2019. véginél. Mint az Azénpénzem.hu kiszámolta, az előző év első félévéhez képest a bővülés 8,6 százalékra rúgott. Ebből meglehetősen jól látszik, hogy a hiteltörlesztési moratórium nélkül az idei értékek elég siralmasak lehettek volna. (A lakáshitelezésről az MTI által készített képünkün szereplő grafikont nagyobb méretben itt nézheti meg.)

Tavasszal a koronavírus okozta járvány negatív hatásainak enyhítése érdekében vezették be, hogy 2020-ban bárki dönthet úgy, hogy nem törleszti hitelét (a megjelent rendelkezések még a beharangozottnál is kedvezőbbek lettek). Bizonyos körben ezt az intézkedést már meg is hosszabbították 2021 első félévéig. A KSH adatai szerint márciustól június végéig a lakáshitelek 43 százalékánál, mintegy 290 ezer szerződésre vettek igénybe a törlesztés felfüggesztésének lehetőségét. Az érintett hitelek összege 1703 milliárd forintra rúgott, ami a lakáshitel-állomány 45 százaléka.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) számításai szerint a moratóriumnak köszönhetően közel 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalatoknál. Nekik nem kellett a megtakarításokhoz nyúlniuk, így jelentős összegek maradtak náluk. Ebben az összegben persze az összes hitel (tehát nem csak a lakáshitel) szerepel, de a moratóriummal élők aránya szerint a törlesztés jócskán apasztotta volna ezt az állományt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.