2020. október 11., vasárnap

HETI ABSZURD: A BÖLLENKEDŐK

NÉPSZAVA
Szerző: BALASSA TAMÁS
2020.10.10.


...No de, vissza a szembeállásba szemlátomást belepistult tábornokhoz, akinek a menekültválságnál csak a vírusjárvány jött jobban kapóra egy kis állóháborúskodásra. A láthatatlan ellenségnél amúgy sincs kellemesebb a csatazaj és a lövöldözés szerelmesei számára, és a paraziták már csak ilyenek, láthatatlanok. Sokat tudna erről mesélni Balázs Péter szolnoki színi direktor is, aki ha nem a helyi fideszest támogatja éppen gejl odaadással, akkor a nézeteit fejti ki a közéleti parazitákról: szerinte ők generálják a konfliktust a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül. Orbánnak (magyar hangja: Vidnyánszky Attila) több se kellett, egykori hivatásos egyenruhást küldött a színmű élére kancellárnak, aki kerek szemekkel csodálkozott rá a felé irányuló ellenállásra. Pedig ő fegyvertelen, és csak szép, új világot, pénzt és még több pénzt, béremelést és új campust hozott a hétmérföldes puttonyában. Őszintén nem érti szegény feje, miért vérzik ezer sebből szuronyos-dragonyos cséphadarás nélkül is a pozíciója. Ahogy az egész suttyomban térfoglaló, fütyörészve annektáló kompániának halvány segédfogalma sincs róla, hiszen őket a nemzet hatalmazta föl arra, hogy kiteljesítsék a kétharmadot kulturális téren is. 

Mindeközben a jelenlegi magyar kormány képviselői egyre inkább kínossá válnak Európa szalonjaiban, és ehhez már az sem kell feltétlenül, hogy betyárbugylival marjanak le rőfnyit a laptoptáskából előrámolt kolbászból-hagymából Brüsszel összes termeiben. Ott, ahonnan az újabb „nix ugri­bugris” üzenet érkezett, amikor az Európai Bíróság szégyenpadra ültette Minden Idők Legsuttyóbb Egyetem-eltanácsoló Törvényének végrehajtóit. És elmeszelte a lex-CEU-t, amit az USA és a német kormány is érdemi tiltakozás nélkül – szégyen ez is – hagyott megtörténni, és a Néppárt is mindössze addig jutott, hogy másfél éve se lenyelni, se kiköpni nem tudja ezt az új keleties, polóniumos borscsra emlékeztető politikai ízvilágot. Szpasziba. A héten az ügyben Varga Judit miniszter gurította a legnagyobbat, aki inkább nyerne fedett pályás lojalitásversenyt, mint jogelméletit. A miniszter szerint „nem postaláda-egyetemekre van szükség”, utalt a CEU amerikai gyökerére (miközben Kovács Zoltán hivatásos hadovász se levelezőn járta ki), amit a legnagyobb nemzetközi respektű egyetemként sikerült Bécsig űznie az orbáni szittya harcmodornak. 

A felvilágosult, nyitott és kíváncsi szellem – már ami még maradt belőle – mindeközben tapodtat sem mozdul. Ott állja a sarat a Vas utcában pél­dául,­ csendben és méltósággal, minden NER-ármány ellenére rendíthetetlenül. Innen üzenjük a nyitottságot hiányoló kormányerőknek, hogy aligha fogadják őket tárt karokkal. Ezért hát gombolják újra a felöltőt, és ha szabad javasolnunk, ne az 1978M mintájú ejtőernyős gyakorlót...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.