2020. október 26., hétfő

JAROSLAV FLEGR: NAPI EZER HALOTT, LEÁLL AZ ÉLET – SÚLYOS ÁRAT FIZETNEK FELKÉSZÜLETLENSÉGÜKÉRT A CSEHEK

DO TOHO BLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2020.10.26.


Egy hónap múlva ezrek fognak meghalni naponta, a tanítási szezon 2021 áprilisában indulhat újra a koronavírus miatt, jósolja Jaroslav Flegr evolúciós biológus és parazitológus. A még néhány hete is őrült professzornak tartott tudóst ma már a cseh kormányhoz közeli személyek is olyan forrásnak tartják, aki időben figyelmeztetett, hogy mi fog történni ősszel Csehországban. Az elmúlt napokban több fősodratú médiát is érdekelt a professzor véleménye a cseh kormány október 13-án hozott járványügyi óvintézkedéseiről és a következő hónapokban várható koronavírus-helyzetről. Múlt hét pénteken az Economica médiaházzal együttműködő DVTV internetes tv kérdezte a professzort. A Dotoho blog a beszélgetést közszolgálati tartalma miatt lefordította magyarra.

Professzor úr, most akkor minden rendben? Ön már régóta határozottabb korlátozó intézkedések bevezetését követelte. Érez elégtételt?

Valóban fantasztikus elégtétel, csak az a baj, hogy nem tizennégy nappal hamarabb történt. Másrészt nagy kár, hogy a kormányrendelet, a sok kivétel miatt, nem más, mint egy darab papír. Hogyan lesz képes ellenőrizni az állam, hogy az emberek betartják az intézkedéseket, ha mindeközben rengeteg lehetőséget biztosítanak számukra otthonuk elhagyására? Ez az intézkedés így nem más, mint egy darab papír.

Roman Prymula egészségügyi miniszter a legfontosabb intézkedéseket kirakta a twitter-csatornájára is. Javasolta az emberek közötti érintkezés korlátozását, a munkavállalók számára az otthoni munkavégzést, a kiskereskedelmi és szórakoztatóipari egységek bezárását, valamint a parkokban történő feltöltődést. Majd következett egy jó hosszú lista, hogy mik azok a helyzetek, amelyekre a fenti rendelkezések nem vonatkoznak. Ön szerint ez egy rossz megoldás?

Ez így értelmetlenség. A rendelkezéseket a kivételek végrehajthatatlanná teszik. Ráadásul a lakosság húsz százaléka nem fogadja el, amit a kormány mond. Ezért sem fog működni. Az emberek egy része szerint az intézkedések haszontalan dolgok, a kormány számukra hiteltelenné vált. Valahogy úgy képzelik el, hogy kemények vagyunk és megbírkóznak maguk is a vírussal. Pont az ellenkezőjét fogják csinálni, amit a kormány szeretne.

Mit gondol, egy ideális helyzetben hogyan kellett volna az intézkedéseket meghozni, hogy az ne csak egy darab papír legyen?

Pontosan ugyanígy, de kivételek nélkül.

Akkor nem hisz a cseh társadalomban, hogy ezeket a rendelkezéseket betartják?

Nem. Azok alapján, amit eddig idén átélhettünk, ma már nem. Amennyiben a cseh társadalom olyan fegyelmezett lenne, mint tavasszal, akkor működhetne. Csakhogy a nyár folyamán itt mindenki arról kezdett el beszélni, hogy a koronavírus nem létezik esetleg csak egy influenzácska. Különben is, mi, csehek oldottuk meg a világon a legjobban a koronavírus-válságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.