2020. október 5., hétfő

MÁCSAI PÁL: ELDŐLT, KI NYERI AZ SZFE-ÉRT FOLYTATOTT CSATÁT

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS 
/ REGGELI SZEMÉLY
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2020.10.05.Vidnyánszky Attila tudatának drámai változásáról és a Fidesz átalakulásának tanulságairól is beszélt Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója a Klubrádiónak adott hosszabb interjúban, amelyben elmondta, szerinte mi lesz az SZFE-s tiltakozás vége.


Nyilván el fog bukni valahogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemért folytatott csata – talán mert bemegy az új vezetés az intézménybe, elfárad az egyetemi autonómiáért folytatott tiltakozás, vagy megnyílik egy másik egyetem, és valahogy kényszerítik a hallgatókat, hogy ők is menjenek oda – véli Mácsai Pál, aki a legkevesebb esélyt annak adja, hogy az SZFE fölé helyezett alapítvány kuratóriuma visszavonul, belátja, hogy elszámította magát, és hajlandó újratárgyalni az intézmény működési modelljét.

Valahogy tehát vége lesz a mostani akciónak, de akárhogy is következzék ez be, a tiltakozók számára ez már egy megnyert csata. Úgy fog bevonulni a színházi és az általános társadalmi emlékezetbe is, hogy azoknak az embereknek, akik ezt végigcsinálták, akik nem féltek és beleálltak, igazuk volt. Nem tud másképpen bevonulni az emlékezetbe, már eldőlt a mostani események utóélete, helye.

Igaz, az is biztos, hogy nem csak egyfajta emlékezet lesz, mint ahogy – bár nem mérné ezekhez a mostani eseményeket – a '48-as vagy '56-os forradalomról is többféle hitek léteznek egymás mellett. A kánon szerint ugyan ezek fényes, kétségbevonhatatlan jelentőségű, hasznos és mintaadó történések voltak, de máig vannak ellenkező nézetek, amelyeket nyilván kiröhögünk és megvetünk – fogalmazott az Örkény Színház igazgatója. Az, aki valóban azt gondolja, hogy a Színművészeti hallgatói nyugati vagy sorosista befolyás alatt álló ügynökök, akiket lágerekben képeztek ki az ellenállás rafinált módozataira, az megérdemli, hogy ezt gondolja – tette hozzá.

Mácsai szerint nagyon érdekes, már színpadi, drámai kérdés, hogy Vidnyánszky Attila rendező, a kuratórium elnöke mit gondol, illetve, hogy miként változnak meg tudatok, hogyan kényszerül valaki arra, hogy olyasmit gondoljon, ami nem áll meg. Ezért különösen mintaadó az, hogy az SZFE-t őrző hallgatók igazat mondanak, és aszerint is cselekszenek.

A színházigazgató megjegyezte, pont akkora a távolság az SZFE-s hallgatók mentalitása, gondolkodása és a jelenbéli általános magyar működés között, mint volt több mint harminc éve a magyarországi hivatalosság és az akkori Fidesz között. A tiszta arcú, tiszta gondolkodású bátor fiatalokra 1988/89-ben nem volt érvényes a fennálló rend, egyszerűen azért, mert igazat mondtak. Lám-lám, mit csinál az idő – létező feladat tehát, hogy akik most tiltakoznak, ne váljanak egyszer ugyanolyanokká, mint azok, akik ellenében most igazuk van – tette hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.