2020. október 5., hétfő

HELSINKI: A RENDŐRSÉG PASSZIVITÁSÁT HASZNÁLTÁK KI BUDAHÁZYÉK, HOGY MEGAKADÁLYOZZÁK A MESEORSZÁG-FELOLVASÁST

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2020.10.05.


A gyülekezési joggal visszaélve, a rendőrség passzivitását kihasználva akadályozhatták meg a Budaházy testvérek és társaik a vasárnapra szervezett Meseország Mindenkié-felolvasást – áll a Magyar Helsinki Bizottság értékelésében.


Ahogy azt mi is megírtuk: a vasárnapi nyilvános felolvasást a szervezők végül azért fújták le, mert a rendőrség engedélyezte Budaházyéknak, hogy az eredeti rendezvény helyszínének szomszédságában tüntessenek, ez pedig okot adott arra, hogy a biztonságosabb módszerhez, az online közvetítéshez folyamodjanak.

Ezzel kapcsolatban úgy fogalmaztak:

a rendőrségnek mérlegelnie kellett volna, hogy erre a rendezvényre várhatóan érkeznek majd gyerekek, akiket megrémíthet az, ahogyan viselkednek, öltözködnek a tudhatóan és alaposan dokumentáltan ordas eszméket valló szélsőségesek – akikről már több, korábbi alkalom miatt azt is elég jól tudjuk, hogy milyen módon gyülekeznek. Nyilván megrémítené a gyerekeket az is, hogy belekötnek a szüleikbe, agresszívek, és kirekesztő üzeneteket hirdető ruházatban, transzparensekkel érkeznek (vélhetően).

Budaházyék végül így is megpróbálták megzavarni a rendezvényt, ez azonban nem sikerült nekik.

A Helsinki értékelése szerint összességében a rendőrség több szempontból is jogellenesen kezelte a helyzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.