2020. október 10., szombat

OLASZ TÖRTÉNETEK A PÁPÁTÓL A KÖVÉRIG

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Steve
2020.10.09.



Mostanában inkább csak az álmodozás szintjén utazgat az ember Olaszországba, szóval elég jól esik olvasni Steve posztját egy korábbi itáliai útról és elábrándozni azon, milyen lenne beülni egy jó kávéra vagy borra valami szép helyre.


“Találkozás a pápával

Rómában járva minden szerdán kaphatsz pápai áldást. Ehhez szerda előtt jegyet kell szerezni a kis hivatalban, ami a bazilika előtti Szent Péter tér jobb oldalán van, ha a bazilikával szemben állsz. A belépés ingyenes. Persze ez nem egy privát audiencia/áldás lesz, hanem több ezer emberrel együtt kapod. A téren.

Ezen a napon a Szent Péter tér egy része el van különítve. Át kell menned egy reptérszerű biztonsági vizsgálaton, és leülsz a több száz székek egyikére, az ott várakozó tömeg közé. Amolyan focistadion-szerű a hangulat, persze huligánok nélkül. Sokan jelszavakat ordítoznak (több nyelven) bemelegítésnek, mint meccseken.

Pontosan 10:30-kor a bazilika legalább 3 emelet magas nagy kapuja kinyílik, és kimasírozik a Svájci Gárda. Ezután maga a Pápa, fehérbe öltözve, egy elektromos pápamobilon, és elkezdi a néppel való „keveredését”. Azaz a tömeg között meghagyott sávokon ide-oda hajt, kezével integet.

Néha leáll és a szerencsések közelebb mehetnek. Óriási a hangzavar, a taps, az emberek a székükön állva üdvözlik a Pápát. Ő a sztár. Végül is felhajt, vissza a lépcsőkre fektetett úton.

A napi evangélium következik, majd saját nyelvükön üdvözli a különböző csoportokat, azokat, akik jelen vannak. A csoportok nevüket hallván nagy ordítással válaszolnak. Ez a gimi Ausztráliából, azon falu küldöttsége Németországból, Brazíliából, stb. Eltart jó húsz percig. A végén a Pápa megáldja a tömeget...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.