2020. október 5., hétfő

ORVOSI BÉRRENDEZÉS, VAGY EGY ÚJABB SZEKTOR LESZALÁMIZÁSA?

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2020.10.05.


Nagyszerű hír, hogy a kormány (Orbán Viktor) úgy döntött, megkétszerezik – valójában különböző mértékben, de radikálisan növelik – az orvosok bérét, régi adósságot törlesztve ezzel a szakmában dolgozók felé, ami, ahogy a miniszterelnök vasárnap reggel a rádióban is elmondta, jelen koronavírusos helyzetben különösen időszerű.

Persze amellett, hogy örülhetünk – és örüljünk is – az orvosok várva várt nagyívű béremelésének és a hálapénz felszámolására tett kísérletnek, arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy az egészségügyben nem csupán ők dolgoznak, ez pedig, ahogy arra a szakszervezetek is felhívták a figyelmet, feszültségeket szülhet.

A Magyar Orvosok Szakszervezete szintén örömmel fogadta a kormányzati döntést, ugyanakkor mint közleményükben írták,

„Természetesen a gyógyítás csapatmunka, ezért támogatjuk, hogy mihamarabb valódi béremelést kapjanak az egészségügyi- és egészségügyben dolgozók is, valamint a szociális szféra dolgozói is.”

De a Független Egészségügyi Szakszervezet is hasonló aggályokat vetett fel, némiképp nyíltabban felhívva a figyelmet az ágazaton belüli feszültség veszélyeire. Mint írják,

„A Független Egészségügyi Szakszervezet üdvözli az orvosok és az egészségügyi dolgozók munkáját elismerő szavakat, és az orvosokat érintő béremelési intézkedéseket. A meghirdetett orvosbéremelés azonban – ha az nem jár együtt a többi egészségügyi dolgozó bérrendezésével – komoly bérfeszültséget generál, mert sokan csak jóval mérsékeltebb, vagy semmilyen béremelést nem kaptak, illetve fognak kapni, ha kapnak, és továbbra is rendkívül alacsony bérekért végzik- még a beígért béremeléseket is figyelembe véve- megfeszítő munkájukat.

Vagyis amit most láthatunk, az nem más, mint a kormány már eddig is megszokott stratégiája: fog egy rosszul fizetett, kizsákmányolt, ugyanakkor nagyon fontos munkát végző szektort, amiben kiválaszt egy adott szegmenst, és úgy jutalmazza, hogy a többinek közben kevesebbet ad, vagy teljesen hoppon maradnak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.