2020. október 9., péntek

VERA JOUROVÁ JOBBAN ÉRTI KELET-EURÓPÁT, A MAGYAR EMBEREKET VÉDI ORBÁNNAL SZEMBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.10.06.


A cseh Vera Jourová jobban érti a posztkommunista kelet-európai országok nacionalizmusát, hamis “keresztény” identitását, és az abban rejlő veszélyeket. Ezért Orbán onnan kapja a legkeményebb ellenfelet, ahonnan nem számított rá, a V4 országok egyikéből. Bizonyítva azt, hogy ezekben az országokban nagyon erős hagyományai vannak a demokratikus erőknek is, és ezeknek az országoknak a történelmében a legszebb korszakok azok voltak, amikor a demokratikus erők jutottak szóhoz. Ki ne emlékezne arra, hogy a lengyel Szolidaritás mozgalomban milyen nagyszerű demokraták voltak, akik a magyar demokratikus ellenzékkel és az akkor még liberális Fidesszel jó kapcsolatban voltak. A keresztény-nemzeti fasiszta irányzatok azonban megerősödtek és elnyomták ezeket a demokratikus hagyományokat.

Vera Jourová azonban nem egy fecske csupán, ahogy Magyarországon is jelentős tartalékai vannak a demokratikus jogállam híveinek. Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke személyében pedig újra partnerre találtak, mert az alelnök a nyugati országoknál érzékenyebb arra, ami Kelet-Európában zajlik. Nyugat-Európában az Orbán-rendszer egy kellemetlenkedő kis fasiszta rezsim, amely nem sok vizet zavar a magyhar határól Nyugatra. Vera Jourová azonban tisztában van a nacionalizmus veszélyeivel, hogy Orbán maga alá gyürte a Balkánt és a V4 országokat, akikkel már potenciális erőként áll szemben az Európai Unióval, méghozzá belülről, kihasználva épp a liberális demokrácia és a jogállam előnyeit, de azokkal szemben.

Jourová ezért harcot indított a jogállamiság védelmében és az EU fundamentumainak, alapszerződésének megvédése és érvényesítése érdekében. Az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén bejelentette, hogy egy új mechanizmus létrehozására van szükség, amely megvédi a jogállamiság mellett az uniós szerződésekben rögzített európai értékeket, a demokráciát és az alapvető jogokat is. Ez azt jelenti, hogy Orbán hiába reménykedett abban, hogy kardcsörtetés ellenére majd nem határozzák meg a jogállami normákat, amelyek alapján objektív módon lehet szankciomálni a jogállamiságot sértő országokat, és meg lehet vonni tőlük az uniós támogatásokat. Az uniós támogatáspk jogállamisághoz kötésénél jobb és fontosabb ötlete még nem volt az EU-nak, amióta magukra szabadították a poszkommunista országokat, amelyekben felülkerekedtek a fasiszta, populista, nacionalista bűnözők...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.