2020. október 27., kedd

VIDNYÁNYSZKY SZERINT ANARCHIA URALKODIK AZ SZFE-N, A HALLGATÓK CSAK SZABAD OKTATÁSRA ÉS AUTONÓMIÁRA VÁGYNAK

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2020.10.27.


A Színház- és Filmművészeti Egyetem ügyében tartott vitát ma az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Szakbizottsága, az ülésen a meghívottak online vehettek részt. A kormány részéről György László, az ITM államtitkára, valamint Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök vett részt, az intézményt Upor László, volt rektor és Milovits Hanna hallgató képviselték.

Sabine Verheyen az Európai Néppárt képviselője a diskurzust azzal nyitotta meg: sok európai médiumban elhangzott már, hogy Magyarországon kritikus helyzet állt elő azzal, hogy a kormány meg akarja változtatni az intézmény struktúráját. Ezután röviden ismertette az elmúlt hónapok történéseit, a felszólalók pedig 4-4 percet kaptak, hogy ismertessék álláspontjukat, véleményüket.

Az egyetem hallgatói szeptember 1-jén vették blokád alá az SZFE Vas utcai épületét, hogy ezzel fejezzék ki tiltakozásukat az új kuratórium ellen. Azóta a hallgatók két másik épületet is elfoglaltak, az egyetem Szentkirályi és Rákóczi úti épületét is. Az SZFE polgárai leginkább azt sérelmezik, hogy az új kuratórium tagjainak kiválasztása, illetve az új egyetemi alapszabály elfogadása konzultáció nélkül, önkényesen történt a kormány részéről. Ennek következtében a korábbi tanári kar nagy százaléka is felmondott, illetve a jelenlegi oktatói gárda nagy része sztrájkba kezdett október elején. A fejleményekről rendszeresen beszámolunk a Mércén, cikkeink itt olvashatóak.

„Kérdés, hogy érvényesül-e ily módon az oktatási függetlenség, az akadémiai szabadság? Súlyos a vád, mert ennek a megsértése az európai elvekkel szembe megy”

-mondta Verheyen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.