2020. november 18., szerda

A 168 ÓRA NOVEMBER 18-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2020.11.17.


Bár Orbán Viktor miniszterelnök még a 2018-as választási győzelem után tett ígéretet teljes Alaptörvény-revízióra, a kormány most, a koronavírus-járvány tombolása közepette látta elérkezettnek az időt több alkotmánymódosítási javaslat előterjesztésére. Orbán Balázs miniszterhelyettes, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára – lapunknak adott nyilatkozatában – azzal indokolta az indítványokat, hogy át kellett gondolni, hogyan szervesültek egyes szabályok a jogrendszerben. A különleges jogrend újragondolását „az élet hozta magával”, emellett pedig időközben felmerültek értékrendbeli kérdések, iránytűzések – mondta.


Szövődményben szenved az egészségügy

A magyar egészségügyis úgy fogadta a Covid-járványt, mint kilencvenéves a tüdőgyulladást. A beteg még él, de az orvosoknak mindent el kell követniük, hogy túlélje a kórt. Az évtizedek óta számos kihívással küzdő ellátórendszer a második hullámban kapott rengeteg lélegeztetőgépet, egy elbaltázott fizetésemelést, képzetlen műtőssegédeket és önkéntes egyetemistákat, a megnyugtató diagnózis azonban még várat magára.

Szputnyik V a szivárvány alatt

Látszik a fény az alagút végén. Ezt mondta Orbán Viktor első novemberi rádióinterjújában, utalva arra, hogy több vakcina nemzetközi engedélyezése is küszöbön áll. Hozzáférhető védőoltásra azonban a téli hónapokban még nem számíthatunk, talán a tavasz és a nyár fordulójáig is várnunk kell. Miközben a Covid-fertőzés egyre terjed, a halottak száma új és új rekordokat dönt meg, a kormányzati kommunikáció az Oroszországból érkező vakcinaminták reménysugarát próbálja táplálni. Naponta értesülhetünk arról, hogy hol tartanak a tárgyalások, mikor érkeznek az első ampullák, hogy már készül a magyar gyártó is. Arról viszont nem esett szó, hogy a nemzetközi szakmai közvélemény szerint – beleértve orosz kutatókat is – a Szputnyik V vakcina tudományos értelemben még nem is létezik.

Heroikus küzdelem

Riasztó hírek érkeznek mostanában a betegeik életéért küzdő egészségügyiektől olyan kórházi részlegekről, amelyeket sietve alakítottak át intenzív osztállyá. Esetleg át sem alakították, csak átnevezték őket. Sérülnek a sterilitás szabályai, hiányzik a megfelelő szaktudás, a Covid-betegek számának robbanásszerű emelkedése miatt nem jut egy-egy betegre elég figyelem. Mikulásra már talán jobb lesz. Vagy még rosszabb. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a Magyar Hírlapnak adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy a december 6-a és 10-e közötti időszakig még biztosan tovább növekszik a fertőzöttek száma. Összesen 26-28 ezer infektológiai és 4500 intenzív ágyra lehet szükség. A lapunk által megkérdezett szakértők szerint azonban leginkább éppen az emberi erőforrás hiányzik ennyi ellátóhelyhez.

Ez nem konfliktus, hanem háború

Az SZFE hallgatói a járvány miatti korlátozásokra hivatkozva november 9-én bejelentették: befejezik az egyetemfoglalást. Úgy fogalmaztak: „A blokádot nem feladjuk, hanem magunkkal visszük.” A kormánynak azonban hetvenegy nap alatt sem sikerült megtörnie a diákok ellenállását. A vírus ugyan kényszerpihenőre küldte az egymással szemben álló feleket, de valójában semmi nem oldódott meg. Két, a társadalmi konfliktusok kezelésében jártas szakembert, Hunčík Péter pszichiátert és Síklaki István szociálpszichológust kérdeztünk arról: mi segíthetne a patthelyzet feloldásában?

A szervek és szerverek kapcsolata

Vlagyimir Putyin a nyomtatott sajtó után az online teret is a Kreml szolgálatába kívánja állítani. Az elnök két vállalatóriással végeztetné el a kisajátítást.

Lehet-e bíróságon választást nyerni?


Már egy hete véget értek a választások az USA-ban, de a vádak a demokraták csalásáról még mindig lázban tartják a közvéleményt. Honnan indultak, és mennyire megalapozottak?

Az elnök nem hívhatja fel a híradót a követeléseivel

A közvélemény-kutatások komoly hitelvesztést szenvedtek el. És bár kikapott Trump, a szavazótáborára még ezentúl is figyelni kell. Andrea Jones-Rooy politológust, a New York University oktatóját, a FiveThirtyEight statisztikai portál volt munkatársát kérdeztük a közvélemény-kutatók felelősségéről, a Demokrata Párt jövőjéről és a média félretájékoztatásáról az amerikai választások kapcsán.

Kin fogunk röhögni?

Donald Trump elnökségének vége nemcsak az amerikai politikában zár le egy korszakot, hanem az amerikai humorban is. A gondolkodás nélkül tweetelő, pusztító bohócként parádézó elnök szinte saját magáról írta a vicceket, és az elmúlt négy évben a humoristák, talk show házigazdák és stand-uposok fő témája volt. Mihez kezdenek most, hogy elapad az egyik legnépszerűbb poénforrásuk?

Irányított csavargás a kihalt Budapesten

Mivel rendőrnek nehezebb beállni egy estére, kollégánk futárként nézett körül a kijárási korlátozás sújtotta főváros utcáin.

„A mozikat nem adjuk”

Nyáron ismét élvezhették a moziba járás örömeit a budapestiek, ám a november 10-i bejelentés után újból bezárták a vetítőtermeket. Nehézségekről, összetartásról, reményekről beszélgettünk Liszka Tamással, a fővárosi artmozikat üzemeltető Budapest Film igazgatójával.

Törőcsik 85

Ő a legtöbbször kitüntetett magyar művész, ugyanakkor szerény ember, sztárkodásra nem hajlamos. A premierjei előtt a konyhájában ült elbizonytalanodva, hogy ez neki nem sikerül majd. Törőcsik Mari november 23-án 85 éves.

Aki gyerekhorrorra cserélte az erőszakot

A rajzfilmtörténelem legkedvesebb dán dogja, Scooby-Doo alkotója, Ken Spears november 6-án, 82 évesen hunyt el. Ötven éve töretlenül népszerű műve már az életében túlnőtt rajta, Scooby még Batmant is képes volt megszorongatni, nevét pedig Frank Sinatrának köszönheti. De mitől olyan népszerű?

Kamerával a halottaságynál

November 22-ig tart az idén online térbe költözött Verzió Filmfesztivál. Itt debütált a Végstádium című dokumentumfilm, amely egy rákbeteg férfi utolsó napjait mutatja be megrendítő őszinteséggel. A két rendezővel, Gaal Ilonával és Wizner Balázzsal beszélgettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.