2020. november 20., péntek

A SZOCIÁLIS GONDOZOTTAK 6 SZÁZALÉKA LETT KORONAVÍRUSOS

NÉPSZAVA
Szerző: B.V.
2020.11.20.


Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint a szociális intézményekben dolgozók 1 százaléka, 976 ember fertőződött meg a vírussal.


Pénteken elindult a szociális dolgozók gyorstesztelése. György István, a Miniszterelnökség államtitkára ismertette ennek adatait az Operatív Törzs pénteki tájékoztatóján. Kifejtette, az oktatási intézmények és szociális otthonok dolgozóit tesztelik le, aminek kettős célja van: a dolgozók védelme, illetve hogy megtudjuk, mekkora a fertőzöttek aránya a dolgozók között. Példátlan, komoly feladatról van szó, sok ember közös munkájával. 

Összesen több mint 16 ezer helyszínen végeznek teszteket antigén-gyorstesztekkel. Az érintetteknek a részvétel önkéntes, de az államtitkár arra kérte a dolgozókat, hogy vegyenek részt benne. Közölte, hogy így a statisztika összeállításakor azt is tudni fogják, hogy ki nem veti alá magát a tesztelésnek. 

Elsőként a szociális intézményekben, jövő héttől pedig az óvodákban, iskolákban és egészségügyi intézményekben is megkezdődik a szűrés. Országszerte ezer mintavevő csapatot indítanak el, amelyekbe az orvosi egyetemi hallgatókat is bevonják, főként a pedagógusok mintavételéhez. A harmad- és negyedéves fogorvos, gyógyszerész hallgatók veszik majd le a mintákat, és a gyorstesztekkel kiértékelik. Az egyetemek egységenként 2-2 hallgatót biztosítanak a feladathoz, mellettük orvosok is lesznek. 

György István hangsúlyozta, hogy ahol a járvány miatt digitális tanrend van, ott nem lesz szűrés. Kifejtette, az egységek egy nap alatt legalább három intézménybe jutnak majd el. Védőfelszerelést kapni fognak: arcvédő pajzs, FFP2-maszk és kesztyű is lesz náluk. A mintavételek hétköznapokon történnek majd, a teszteket felvevőket minden nap meg fogják vizsgálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.